Toepassing Sensara door Zuidzorg

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Sensara: leefstijlmonitoring en geavanceerde bewaking | Toepassing Sensara door Zuidzorg

Toepassing Sensara door Zuidzorg

Zuidzorg is een op thuiszorg georiënteerde zorgorganisatie met als werkgebied Eindhoven, Veldhoven en De Kempen. Zuidzorg is eerst onder eigen financiering gestart met het aanbieden van het systeem van Sensara aan cliënten die thuiszorg ontvangen van Zuidzorg. Met name aan alleenwonende mensen met dementie die begeleid worden door een zorgtrajectbegeleider. Een functie vergelijkbaar met een casemanager dementie.

Later heeft Zuidzorg een overeenkomst afgesloten met zorgverzekeraar CZ-groep voor een initiële investering in deze technologie, die na 3 jaar moet worden terugbetaald. CZ is in het werkgebied van Zuidzorg de belangrijkste zorgverzekeraar. Deze overeenkomst is onder de regeling ‘’beloning op maat’’ onder de aanspraak wijkverpleging opgesteld.
Voor de cliënten die polishouder zijn bij CZ kan Zuidzorg in jaar 1 drie uur per maand per cliënt volgens het tarief wijkverpleging declareren. Het budgetplafond vormt hierbij geen belemmering.
Zuidzorg zelf financiert de systemen van cliënten die geen polishouder zijn bij CZ.

Voor de nadere uitwerking van deze wijze van financiering door CZ-groep: zie het voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van deze website.

Statement van een zorgtrajectbegeleider

Als een weergave van de huidige praktijkervaringen het volgende statement van een zorgtrajectbegeleider van Zuidzorg, september 2018:

  • Voordelen zijn zeker dat er bepaalde vermoedens of ideeën die kinderen of hulpverleners over de cliënt hebben duidelijk worden door Sensara. Met regelmaat komen er best schokkende dingen uit. Bv. dat iemand een zeer slechte nachtrust lijkt te hebben, bijvoorbeeld ieder uur wakker en uit bed is en nauwelijks slaapt. Maar ook dat mensen weinig tot geen contacten buitenshuis hebben en dat terwijl ze zeggen altijd overal naartoe te gaan. Dan blijkt dat de betreffende cliënt toch best eenzaam is en kinderen gaan dan toch meer bij vader en moeder langs. Of de dagbesteding die ze eerder afwimpelde omdat vader/moeder nog zo’n groot netwerk aan contacten zou hebben, is dan ineens wel bespreekbaar.
  • Je krijgt beter zicht wat betreft voeding of juist ondervoeding, kunt nagaan hoeveel de koelkast wordt open gedaan -> daar snel op anticiperen.
  • Hoe actief is iemand? Dat heb je snel in beeld.
  • Vaak zijn kinderen ongerust of iemand in de nacht wel goed slaapt en als ze weten dat dat zo is, zijn zij vaker bereid om langer door te gaan betreft het zorgen en opname nog wat uit te stellen als vader/moeder nog in het eigen huis wil blijven wonen.
  • Er wordt niet gefilmd en dat is voor veel mensen toch een geruststelling. Wat mij geruststelt is dat cliënten het vaak helemaal niet in de gaten hebben. Zij herkennen de sensoren niet als iets nieuws of worden er onrustig van
  • Je kunt door Sensara preventief handelen en snel ingrijpen mocht het nodig zijn. Mooi voorbeeld blijft als het ritme sterk verandert qua toiletgang, dat je snel een blaasontsteking kunt herkennen.
  • Maar ook verandering qua mobiliteit -> snel handelen en valgevaar voorkomen

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.