Resultaten onderzoek alternatieven sleutelkluizen

U bevindt zich hier: Home | Publicaties | Thuiszorgtechnologie | Resultaten onderzoek alternatieven sleutelkluizen

Resultaten onderzoek alternatieven sleutelkluizen

Een veelgebruikte deurtoegang oplossing in de thuiszorg is het sleutelkluisje. Dit blijkt al lange tijd niet de veiligste oplossing te zijn. Vilans onderzocht het gebruik van sleutelkluizen en een mogelijk alternatief: elektronisch slot met app. De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend.

Vilans publiceert de resultaten in 2 onderdelen: ervaringen van cliënten en zorgprofessionals met deurtoegang oplossingen en de organisatie van het keuze- en implementatieproces. De rapporten zijn aangevuld met het onderzoek naar de veiligheid van de kluisjes door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV).  

Het doel van deze verkenning is om meer inzicht te geven in de toegevoegde waarde van elektronische sleuteloplossingen vanuit de ervaringen van cliënten en zorgprofessionals. De rapportages zijn geschreven met financiering van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Afhankelijk van voorkeur cliënt en zorgprofessional

De sleutelkluis en het elektronisch slot met app, hebben per woonsituatie voor- én nadelen. Welke oplossing het meest geschikt is voor een specifieke situatie blijkt sterk afhankelijk te zijn van de voorkeuren van de cliënt en zorgprofessional. Beperkte informatievoorziening kan een belangrijke belemmering zijn voor het erkennen en ervaren van de voordelen van alternatieve oplossingen. Zorgprofessionals kunnen een rol spelen om cliënten te informeren over de mogelijkheden.

resultaten onderzoek alternatieven sleutelkluizen

Cliënten zijn tevreden met huidige sleutelkluis

Veel cliënten uit het onderzoek zijn tevreden met hun huidige sleutelkluis. Vooral als deze al langere tijd zonder problemen in gebruik is. Sommige cliënten ervaren alternatieve oplossingen niet als ‘beter’, ondanks dat deze veiliger zijn. De deurtoegang met elektronisch slot is duurder en heeft soms minder extra sleutels beschikbaar voor familieleden. Vooral zorgprofessionals zien voordelen van de alternatieve oplossing. Het elektronisch slot met app is veiliger en efficiënter: ze hoeven niet meer centraal een sleutel op te halen en weer terug te brengen.  

Download ervaringen van gebruikers

Organisatie van het keuze- en implementatieproces

Uit het 2e onderzoek bleek dat zorgorganisaties het keuze- en implementatieproces van deurtoegang oplossingen vaak uitbesteden aan intermediaire bedrijven voor thuiszorgtechnologie. De kosten van oplossingen voor deurtoegang komen daarbij vaak voor rekening van de cliënt. Het  prijsverschil tussen een niet inbraakwerende sleutelkluis en een veilige oplossing zoals een elektronisch slot met een app is groot. Een sleutelkluis kost eenmalig €60,- of €5,- per maand terwijl een elektronisch slot met app tussen de €20,- en €25,- per maand kost. Dit lijkt 1 van de redenen waarom er nog zoveel onveilige sleutelkluisjes worden gebruikt.

Een andere reden is dat veel zorgorganisaties zich baseren op de wetgeving waar de cliënt verantwoordelijk is om de zorg toegang te verschaffen tot zijn woning. Cliënten worden voor de deurtoegangoplossing verwezen naar winkels voor hulpmiddelen. Deze winkelketens bieden tot nu alleen het inbraakgevoelige sleutelkluisje aan. Daarnaast biedt de marktleider van intermediaire bedrijven voor thuiszorg technologie nu een sleutelkluisje aan zonder het politiekeurmerk Veilig Wonen (SKG ** of ***). Dit blijkt uit het onderzoek door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid.
Download Rapportage Organisatie keuze- en implementatieproces

Alternatief: sleutelkluis met app

Er lijkt een alternatief te zijn voor het onveilige sleutelkluisje en het dure elektronische slot: een sleutelkluis met app. Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid blijkt deze oplossing veiliger: er zijn in tegenstelling tot het elektronische slot geen extra randvoorwaarden aan verbonden. De oplossing is bovendien goedkoper en gemakkelijker te installeren dan elektronische sloten. Een nadeel is de zichtbaarheid aan de buitenzijde van de woning
Meer over sleutelkluizen en andere toepassingen van deurtoegang in het besloten deel

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.