Project eWARE: combinatie van leefstijlmonitoring en sociale robotica

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Project eWARE: combinatie van leefstijlmonitoring en sociale robotica

Project eWARE: combinatie van leefstijlmonitoring en sociale robotica

Vilans, Sensara, Tinybots en ZZG Zorggroep starten in het Europese project 'eWare'. In dit project is aandacht voor de combinatie en integratie van leefstijlmonitoring en sociale robotica.

project eware combinatie leefstijlmonitoring en sociale robotica

 

Deze ontwikkeling gaat plaatsvinden in het Europese project eWARE, dat per juni 2017 is gestart en loopt tot en met juni 2020. Volgens de Europese regeling Active Assisted Living (AAL) waaronder dit project loopt is er na het einde project nog 1 tot maximaal 2 jaar de tijd om het op de markt te brengen. Dus uiterlijk in 2022 zou het op de markt moeten komen, maar gestreefd wordt naar 2021.

Robot Tessa

Concreet gaat het om een integratie van de systemen/producten Sensara voor leefstijlmonitoring en geavanceerde bewaking en de sociale robot voor mensen met dementie van Tinybots. In zijn fysieke verschijningsvorm heet ze robot ‘Tessa’.

Ga naar een uitgebreide beschrijving van Sensara

Project eWARE is in zekere zin een vervolg op het Europese project ROSETTA, ook onder de Europese regeling AAL in de periode 2009 – 2012, waaruit het Sensara-systeem is voortgekomen.

Een beschrijving van de sociale robot Tessa van Tinybots is hieronder opgenomen.

Sociale robot Tessa van Tinybots

Deze robot is gebaseerd op de ervaringen en onderzoek met de robot Alice, zoals deze bekend is geworden met de documentaire Ik ben Alice.

Deze robot – waarvan maar 1 exemplaar is – is voor daadwerkelijke praktijktoepassingen te duur en te bewerkelijk gebleken. Het te veel willen lijken op een mens leverde te heftige reacties op. Alice had een onduidelijke rol als robot. Er werd bijvoorbeeld te veel getracht mimiek te gebruiken. Door de dure componenten kwam de kostprijs op 20.000,-.
Wel belangrijk gebleken functies voor met name mensen met dementie zijn nu ondergebracht in de veel goedkopere robot Tessa van Tinybots: 1 euro per dag in een lease-model met minimaal 1 jaar in gebruik. Zoals in de afbeelding te zien heeft deze robot geen fysieke bewegingsfuncties. Voor de bediening op afstand heeft de mantelzorger een app.

Uit de ervaringen met robot Alice is wel het volgende meegenomen: een robot kan een nieuwe band opbouwen, met een schone lei. Een nieuwe rol met een schone lei kan ontworpen worden voor een robot. Robot Tessa heeft daarom een ontworpen ‘’sidekick’’-rol. Dat zou er voor zorgen dat bepaalde berichten, vragen of suggesties via Tessa beter werken dan wanneer een familielid met een bezwaarde relatie het zegt.

Robot Tessa heeft 3 functies:

 1. Gesproken herinneringen en boodschappen
 2. Gepersonaliseerde en automatische muziek
 3. Stemherkenning

De technologie bestaat uit deze 3 functies, maar dat geeft de mogelijkheid tot veel toepassingen: iemand geruststellen, therapie faciliteren, hulp vragen, traceren van iemands uitval van taal enz.

Naast eWARE lopen er medio 2017 verschillende projecten met deze robot, waarvan de grootste in de regio Nijmegen (Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Zorgalliantie). Dit project heeft zijn looptijd voor de grootschalige pilots van eWARE in 4 verschillende landen.

Integratie van Sensara en robot Tessa

project eware combinatie van leefstijlmonitoring sociale robotica

De integratie van beide systemen kan nieuwe relevante functies mogelijk maken. Een paar voorbeelden.

Voorbeeld 1:

Als een mantelzorger een notificatie van het systeem voor leefstijlmonitoring ontvangt dat er mogelijk iets aan de hand is, heeft hij/zij in feite maar twee mogelijkheden tot verdere actie: of op bezoek gaan of bellen. Het eerste geeft een tijdsbelasting, zeker als men verder weg woont. Telefonisch contact kan bij veel mensen met dementie niet goed meer toegepast worden.
Communicatie via robot Tessa vormt hierbij als het ware een soort tussenweg: de persoon met dementie hoeft geen actie te ondernemen door de telefoon op te nemen, alleen te reageren op gerichte vragen van robot Tessa.

Voorbeeld 2:

Als eerste stap in het project eWARE zijn robot Tessa en het systeem voor leefstijlmonitoring Sensara naast elkaar maar wel tegelijkertijd toegepast bij een aantal cliënten. Robot Tessa is inmiddels goed gebleken in het overbrengen van gesproken boodschappen aan mensen met dementie. Bijvoorbeeld om te attenderen op een afspraak en andere herinneringen. Een volgende stap in de ontwikkeling die onder eWARE wordt vormgegeven is dat de robot vragen kan stellen die de persoon met dementie met ‘ja’ of ’nee’ kan beantwoorden, waarna dit antwoord wordt verwerkt en weergegeven richting de mantelzorg.

Bekijk de resultaten van een onderzoek.

Technische opzet integratie Sensara met robot Tessa

Het technische plaatje van de integratie van beide systemen is als volgt:

project eware combinatie leefstijlmonitoring sociale robotica

Pilots
Grootschalige pilots gaan vanaf jaar 2 in het project (vanaf juni 2018) plaatsvinden in:

 • Nederland, ZZG Zorggroep (regio Nijmegen)
 • Zwitserland
 • Italië
 • Noorwegen

Partners
Partners in dit Europese project zijn:

 • Nederland: Vilans, coördinatie - Sensara, leverancier - Tinybots, leverancier -  ZZG Zorggroep, locatie pilot
 • Italië: Technische universiteit van Ancona - INCRA, onder andere locatie pilot -  JEF, bedrijf
 • Zwitserland: Terzstiftung, locatie pilot
 • Noorwegen: ASCOM, internationaal bedrijf (oorsprong Zwitserland), ook actief in Nederland - pilot locatie wordt bepaald

Verdere informatie
Download hier de folder (Engelstalig)

In het alleen voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van deze website wordt als het project vordert nadere informatie gegeven. Niet op het openbare deel van deze website, omdat het project voor een belangrijk deel ‘’commercieel beperkt’’ is. Een AAL-project zit kort voor de marktintroductie, waardoor commerciële belangen van de betrokken bedrijven meespelen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.