Toepassing via Proteion e.a., regio Noord-Limburg

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Livind Leefstijlmonitoring | Toepassing via Proteion e.a.

Toepassing via Proteion e.a., regio Noord-Limburg

De zorgorganisatie Proteion uit Noord-Limburg heeft een lange geschiedenis met de toepassing van leefstijlmonitoring of leefpatroonmonitoring. Dit in samenwerking met de Hogeschool Zuyd (onderzoek) en in de beginfase met Vilans. Het is één van de weinige zorgorganisaties die tot nu toe structureel leefstijl- of leefpatroonmonitoring toepast. Proteion werkt hierbij samen met zorgorganisaties in de regio, onder andere Land van Horne en De Zorggroep (voorheen Zorggroep Noord-Limburg). Daarnaast is er een structureel samenwerkingsverband tussen Proteion en Zuidzorg op het vlak van Zorg op Afstand. Dit heeft zijn neerslag gekregen in de organisatie Van Morgen.

Video: leefstijlmonitoring met Livind-systeem

In opdracht van Vilans is een video gemaakt van het toepassen van het Livind-systeem voor leefstijlmonitoring bij Proteion.

Let op: in de video wordt versie 1.0 van het scherm voor de zorgmedewerker getoond. Inmiddels is er een versie 2.0. Zie hiervoor de presentatie (pdf).

Uitrolproject leefstijlmonitoring 2009 - 2011

Proteion heeft eerst gewerkt met het Amerikaanse systeem Quiet Care. Proteion deed in 2007-2008 in samenwerking met Vilans een pilot met 20 systemen onder de noemer Caring Home.nl. De deelnemers woonden zelfstandig of in een aanleunwoning. Daarop volgde een uitrolproject (2009-2011) met 200 systemen, gedurende 18 maanden, van Proteion, omliggende zorgorganisaties en Hogeschool Zuyd, gefinancierd door het Transitieprogramma Langdurige zorg. De focus lag op de doelgroep thuiswonende mensen met dementie. De verzamelde gegevens gaven inzicht in veranderingen in het dagelijks functioneren van de cliënt. De pilot liet zien dat de technologie werkt bij een gezamenlijke inspanning van verschillende organisaties (technologie leverancier, regionale ambulance voorziening als 24/7 bereikbaarheidscentrale en de thuiszorg).

Downloads

Proteion kiest voor Livind

Proteion is niet met dit Amerikaanse systeem doorgegaan omdat het werkte met een analoge telefoonlijn. Gezien de voortgaande digitalisering van de telecommunicatie werd dit door Proteion geen gewenste situatie gevonden. Ook waren de mantelzorgers niet tevreden over de gebruiksvriendelijkheid. Tot slot  werd het Quiet Care systeem op enig moment van de Nederlandse markt gehaald. Na pilots met een Frans en Nederlands systeem heeft Proteion gekozen voor het Nederlandse Livind-systeem. Met dit systeem konden nadelen van het Quiet Care-systeem ondervangen worden: real time informatie, Nederlandstalig en makkelijker navigeren door het systeem.

In 2014 heeft Proteion het aantal van vijf Livind-systemen opgeschaald naar nu (medio 2015) rond de 80 systemen. Dit wordt begeleid door een monitoringonderzoek vanuit de Hogeschool Zuyd. Naast Proteion zijn er nog een aantal zorgorganisaties die een (zeer) beperkt aantal Livind-systemen in gebruik hebben.

Meer lezen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.