Tablets voor meer zelfstandigheid van ouderen

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Tablets voor meer zelfstandigheid van ouderen

Tablets voor meer zelfstandigheid van ouderen

20 augustus 2013

Blog Johan van der Leeuw, senior medewerker bij Vilans

’s Lands grootste ouderenorganisatie Unie KBO geeft honderd ouderen een aangepaste tablet PC te leen, berichtte het Journaal op 17 augustus. Met dit initiatief leren ouderen omgaan met een tablet, niet om 'wordfeud' te spelen maar om  langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Een woordvoerder van de Unie KBO stelt zelfs dat ouderen er mee om móeten leren gaan.

Vilans onderschrijft dat ouderen die leren omgaan met een tablet PC, en ook het 'kleine broertje' de smartphone, vaak langer zelfstandig  kunnen blijven wonen. Anders gezegd: het ondersteunt de zelfredzaamheid van ouderen. Zij zijn minder afhankelijk van anderen, waaronder professionele hulpverleners.

Ouderenvriendelijk

Het journaal zette vooral apps (applicatie, een aangepast computerprogramma) centraal die direct gericht zijn op de gezondheidszorg. Maar zelfredzaamheid is meer dan alleen op afstand gebruikmaken van de zorg. Ook handhaven van de mobiliteit is een belangrijk onderdeel van zelfredzaam zijn. Hieraan draagt Vilans bij met betrokkenheid bij de ontwikkeling van diverse apps. Samen met onder andere TNO ontwikkelen we de ‘Happy Walker’, een app die ouderen helpt de weg te vinden en hen ondersteunt bij het gebruikmaken van het openbaar vervoer. De tablet PC is voor de voorbereiding thuis en de smartphone voor onderweg. Dit Europese project maakt het mogelijk dat ouderen, waaronder mensen met milde dementie, langer zelf op pad gaan. De 'blije wandelaar' die verder van huis wil, vindt in de app ondersteuning voor gebruik van het openbaar vervoer op een 'ouderenvriendelijke' wijze. Zeker handig voor wie bijvoorbeeld voor consult naar het ziekenhuis moet als het videoconsult via de tablet PC niet afdoende is. Een ander voorbeeld van een app die Vilans ontwikkelt, is Sjobox. Een app die op eenvoudige en toegankelijke wijze informatie over hulpmiddelen geeft.

Intuïtieve tablets en smartphones

De mogelijkheden van apps voor ouderen zijn ongekend: van gezondheidszorg (e-health) tot middelen om de zelfstandigheid te handhaven. Deze nieuwe generatie apps maakt gebruik van een intuïtieve benadering, waardoor het gebruik eenvoudiger is geworden. We zien steeds weer dat ouderen veel makkelijker met deze nieuwe generatie tabletcomputers en smartphones kunnen omgaan dan met de voorgaande conventionele pc’s. Dit ontdekte niet alleen het journaal, maar geven ook de cijfers weer: gebruikte in 2011 nog minder dan 10% van de ouderen een smartphone, in 2012 steeg dit al naar 25%.
 
Gelukkig ontdekken steeds meer ouderen op eigen gelegenheid het gemak van tablets en smartphones. Toch is het belangrijk dat zo veel mogelijk ouderen - ook degenen van hogere leeftijd – leren omgaan met de tablet PC en smartphone, om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die apps bieden om zelfstandiger te blijven. Wij zullen ervoor zorgen dat de apps 'ouderenvriendelijk' zijn. Dat gaat namelijk niet vanzelf. Aan de Happy Walker werken 8 ingenieurs uit 4 landen en het gevaar ligt op de loer dat de technische mogelijkheden leidend worden. Vilans let erop dat deze enthousiaste techneuten het uiteindelijke doel niet uit het oog verliezen. Zodat de 100 ouderen die nu met hun tablets mogen experimenteren, deze na de proef niet meer willen teruggeven.

Meer

Contact

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.