Nieuwe functiewijzer domotica dementiezorg uitgebracht

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Nieuwe functiewijzer domotica dementiezorg uitgebracht

Nieuwe functiewijzer domotica dementiezorg uitgebracht

12 februari 2018

Meer vrijheid in de intramurale zorg met behulp van domotica. Dit is de ambitie van het project Leven in vrijheid, leefcirkels XL. Onze onlangs uitgebrachte 'Functiewijzer Domotica voor de intramurale dementiezorg' helpt zorgorganisaties bij het inzetten van domotica in de dementiezorg.

Domotica is het toepassen van elektronica ter ondersteuning van de processen in en om het wonen in de verpleeghuiszorg. Dit voor een betere kwaliteit van de zorg en het leven van de cliënt. De nieuwste versie van de functiewijzer helpt zorgorganisaties bij het maken van een goed Programma van Eisen (PvE) voor het inzetten van domotica.

Download de Functiewijzer Domotica voor dementiezorg (pdf)

Programma van Eisen

Een PvE is een opsomming van functies of voorzieningen die gebruikt worden in bijvoorbeeld een verpleeghuis. Dit maakt inzichtelijk welke domotica vervolgens kunnen worden ingezet. Senior adviseur zorgtechnologie Johan van der Leeuw benadrukt het belang van een goed PvE: ‘Het is een eerste stap voor een zorgorganisatie om te komen tot een overwogen leverancierskeuze en wat deze leverancier precies moet realiseren. Ook wordt inzichtelijk wat de organisatie, locatie, cliënten en medewerkers precies nodig hebben. Dit laatste is met name belangrijk bij organisaties waar nieuwere technologie nog niet wordt toegepast, maar domotica bijvoorbeeld beperkt blijft tot een ‘’klassiek’’ systeem voor verpleegoproep.’

Leefcirkels: meer vrijheid voor de cliënt 

Hoeveel verschil domotica kan uitmaken, bewijzen bijvoorbeeld Leefcirkels. Met Leefcirkels kunnen organisaties cliënten meer vrijheid bieden. De grootte van de leefcirkel kan worden afgestemd op de individuele situatie van de cliënt. Zo kunnen bij Leefcirkels XL bewoners ook buiten genieten van hun vrijheden zonder dat er een onveilige situatie ontstaat. De technologieën die hiervoor worden ingezet zijn RFIDBluetooth (voor binnen) of GPS (voor buiten).

Ondersteuning

De Leefcirkels zijn één van de bewezen technologieën die in de functiewijzer worden genoemd. De functiewijzer wordt steeds geüpdatet, omdat wij continu evaluatieonderzoek verrichten naar relevante ontwikkelingen. Van der Leeuw: ‘Mocht een zorgorganisatie er met de functiewijzer toch zelf niet uitkomen, dan kunnen wij ondersteuning bieden. Dit doen we aan de hand van een drie-stappen-model. De eerste stap is ondersteuning bij het opstellen van een functioneel PvE en het faciliteren van een visie-discussie. De tweede stap is ondersteuning bij de leverancierskeuze. En tot slot helpen wij bij het opstellen van een businesscase voor de besluitvorming binnen de raad van bestuur. Een businesscase maakt de kosten en baten van een technologie inzichtelijk.’

Kenniscirkel Domotica

Een andere ondersteuningsmogelijkheid is een abonnement op onze Kenniscirkel Domotica. Op het besloten deel van de website wordt onafhankelijke en betrouwbare informatie gegeven over diverse technieken en systemen. Abonnees hebben hiermee ook gratis toegang tot relevante informatiebijeenkomsten. Word nu lid van Kenniscirkel Domotica!

Meer informatie

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.