GPS-lokalisatiesystemen voor mensen met dementie of een verstandelijke handicap

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | GPS-lokalisatiesystemen voor mensen met dementie of een verstandelijke handicap

GPS-lokalisatiesystemen voor mensen met dementie of een verstandelijke handicap

23 december 2015

Het gebruik van een GPS-lokalisatiesysteem kan bijdragen aan meer vrijheid en zelfstandigheid voor mensen met een verhoogde kans op dwaalgedrag. Er zijn verschillende GPS-lokalisatiesystemen op de markt om uit te kiezen.

Bent u op zoek naar een bruikbaar GPS-lokalisatiesysteem voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking? Wij deden onderzoek om meer inzicht te krijgen in de behoeften van zorgorganisaties op het gebied van lokalisatietechnologie en in hoeverre de huidige systemen daarin voorzien.

Behoefte individuele gebruiker als uitgangspunt

Uit het onderzoek blijkt dat elk systeem zo zijn voordelen heeft. Gezien de onderlinge verschillen tussen de behoeften van verschillende cliënten, zorgverleners en mantelzorgers ten aanzien van GPS-lokalisatietechnologie is het niet mogelijk om één systeem aan te wijzen als meest geschikt product. Er zal altijd vanuit de behoeften van een individuele gebruiker gekeken moeten worden wel systeem het beste aansluit.

Er blijkt echter geen enkel systeem geheel te voorzien in de specifieke eisen die de gebruikers in de zorg stellen aan dit soort systemen. Alle aangeboden producten hebben minimaal één cruciale gebruikerseis waaraan niet wordt voldaan. Zo functioneert bij sommige systemen de alarmering bij het verlaten van de veilige zone niet en zijn andere systemen niet gebruiksvriendelijk genoeg. Het onderzoek is een momentopname van eind 2015 en bepaalde producten – zoals de Vlinder – waren tijdens het onderzoek nog in ontwikkeling, waardoor huidige productversies mogelijk verbeterd zijn.

Keuzehulp

Om organisaties op weg te helpen bij een passende keuze, maakten we naar aanleiding van ons onderzoek een presentatie. In de presentatie beschrijven we de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van lokalisatiesystemen en geven we tips en valkuilen bij het kiezen van een oplossing die past bij de eindgebruiker.

Onderzoeksrapport

Heeft u behoefte aan meer informatie? Het bijbehorende rapport ‘Op zoek naar een bruikbaars GPS-systeem’ geeft een uitgebreide beschrijving van wat GPS-lokalisatietechnologie inhoudt, de verschillende systemen die op dit moment op de markt zijn, het onderzoek dat we uitvoerden naar de bruikbaarheid van de technologie in het algemeen en van de specifieke systemen en de belangrijkste bevindingen uit dat onderzoek.

Lees meer

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.