Gezocht: ervaringen met alternatieve sleuteloplossingen

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Gezocht: ervaringen met alternatieve sleuteloplossingen

Gezocht: ervaringen met alternatieve sleuteloplossingen

2 februari 2017

Hoe krijgt een zorgmedewerker toegang tot de woning van de cliënt bij een noodsituatie, als hij zelf de deur niet meer kan openen? U kunt niet elke medewerker een sleutel geven. En een sleutelkluis blijkt niet altijd de meest veilige optie. Een andere oplossing voor toegang tot de woning is nodig. Wij onderzoeken wat de alternatieven zijn. Helpt u mee?

Personenalarmering wordt in Nederland door 2% tot 3% van de mensen van 65 jaar of ouder gebruikt. Met deze hals/polszender kan de cliënt bij een calamiteit overal vanuit de woning een alarmmelding genereren. Het zorgpersoneel dat wordt ingeschakeld voor deze, vooraf niet in te plannen, zorg is sterk wisselend. Het betreden van de woning wordt hierdoor een probleem.

Sleutelkluis: een gemak voor inbrekers

Er wordt vaak een sleutelkluis gebruikt door hulpverleners om toegang te krijgen tot een woning waar een bewoner zelf niet de deur kan openen.  De sleutelkluizen blijken echter al langere tijd niet de ideale oplossing. U kunt duidelijk aan de buitenkant van een huis zien dat er waarschijnlijk kwetsbare mensen wonen. De sleutelkluizen zijn onder andere doelwit van inbrekers en oplichters die zich hierop specialiseren. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat ieder jaar zo’n 800 huishoudens het slachtoffer zijn van een inbraak doordat een onveilig sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken. Toch is er nog weinig bekend over veilige alternatieven.

Help mee woningen van cliënten veiliger te maken

Waar moet een alternatieve sleuteloplossing aan voldoen om meer veiligheid te bieden voor de bewoner? Wat zijn de voor- en nadelen van sleuteloplossingen met een elektronisch slot en app, ten opzichte van de reguliere sleutelkluizen voor cliënt, medewerker en organisatie? Wat is de onderliggende business case voor de alternatieve sleuteloplossing?

Wij onderzoeken dit bij drie zorgorganisaties die werken met de sleutelkluis en nieuwe oplossingen. Per locatie halen we ervaringen op bij cliënten, hun mantelzorgers en zorgprofessionals die werken met sleuteloplossingen. Hun ervaringen gebruiken we voor advies richting andere organisaties. Het onderzoek loopt van september 2016 t/m januari 2017.

Wij werken in dit onderzoek met financiering van ministerie van Veiligheid en Justitie en in nauwe samenwerking met Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid.

Aanmelden voor dit onderzoek?

Help mee met het onderzoek om het betreden van woningen van cliënten veiliger te maken. Deel uw ervaring met alternatieve sleuteloplossingen vóór 28 februari 2017 via deze korte online enquête. Of neem contact op met Johan van der Leeuw via j.vanderleeuw@vilans.nl, 06 - 22 81 06 56 of Sandra Suijkerbuijk via s.suijkerbuijk@vilans.nl, 06 - 22 81 04 16.

Meer informatie over sleuteloplossingen

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.