Functiewijzer domotica gehandicaptenzorg

U bevindt zich hier: Home | Publicaties | Functiewijzers | Functiewijzer domotica voor de gehandicaptenzorg

Functiewijzer domotica gehandicaptenzorg

Een functioneel Programma van Eisen (PvE) is een opsomming van functies of voorzieningen die in een woning actief kunnen zijn. In de gehandicaptenzorg bijvoorbeeld een groepswoning met afzonderlijke appartementen voor de cliënten en gemeenschappelijke ruimtes in de wijk. Of een sublocatie op een instellingsterrein, of voor het gehele instellingsterrein met alle doelgroepen die hier gehuisvest zijn.

Programma van eisen

Een dergelijk programma van eisen is een start- en ijkpunt voor een traject voor het aanbrengen van domotica of vervanging van de huidige domotica (meestal een systeem voor akoestische bewaking). Het hieronder te downloaden document Functiewijzer is bedoeld om hiermee als zorgorganisatie een dergelijk functioneel PvE op te stellen. Dit gebeurt meestal door een werkgroep bestaande uit begeleiders, teammanagers, cliëntvertegenwoordiging, gedragsdeskundigen enz.

Aanvragen offertes

Het opgestelde functioneel PvE kan vervolgens gebruikt worden voor het aanvragen van offertes bij leveranciers / producenten van zorgdomotica systemen en om deze offertes te toetsen: wordt er geleverd waarom is gevraagd? 

Nuttig en haalbaar

In de functiewijzer is gezocht naar een balans tussen wat (mogelijk) nuttig en zinvol is en wat (op termijn) technisch haalbaar is. Deze twee elementen zijn in de loop van de tijd aan verandering onderhevig. Goed beschouwd is de onderstaande aanzet voor een functioneel PvE voor een bepaalde doelgroep dus een momentopname.

Gebaseerd op ondersteuningstrajecten

De onderstaande functiewijzer Domotica voor de gehandicaptenzorg  is gebaseerd op ondersteuningstrajecten van Vilans voor de gehandicaptenzorg organisaties Philadelphia (3 pilotlocaties Slimme Nachtzorg Middelburg, Brummen en Sneek), Arduin (Middelburg e.o.) en Zuidwester (instellingsterrein Hernesseroord, Middelharnis). Hierbij is gewerkt met werkgroepen vanuit deze organisaties om een functioneel Programma van Eisen op te stellen.

Download Functiewijzer

Functiewijzer Domotica voor dementiezorg (pdf, versie 1.1 versie 2018)

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.