Whitepaper Zorgdomotica in de nachtzorg

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Whitepaper Zorgdomotica in de nachtzorg

Whitepaper Zorgdomotica in de nachtzorg

23 december 2015

Zorgorganisaties passen technologie al tientallen jaren toe om de nachtzorg te ondersteunen. De afgelopen jaren is ‘intelligentie’ toegevoegd aan de systemen, waarmee je meldingen en alarmen kunt interpreteren en filteren. Deze nieuwe generatie domotica heeft de potentie om de werkdruk van nachtzorgmedewerkers te verminderen en om de privacy en veiligheid van bewoners te vergroten.

Vilans deed het afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar wat implementatie van deze nieuwe systemen voor effecten heeft op draagvlak, doelmatigheid en kwaliteit van intramurale zorg. Naar aanleiding van de uitkomsten schreven we de whitepaper Zorgdomotica in de nachtzorg.

Mogelijkheden en onmogelijkheden van de nieuwe generatie zorgdomotica

Dankzij nieuwe generaties domotica is het niet meer nodig om nachtelijke rondes te lopen. Uit de Vilans-onderzoeken binnen de ouderenzorg (dementiezorg) en gehandicaptenzorg blijkt dat de nieuwe generaties akoestische, sensorische en videobewaking het aantal loze meldingen flink kunnen reduceren. De white paper geeft zorgaanbieders inzicht in de mogelijkheden die zorgdomotica biedt voor de nachtzorg. We geven een overzicht van de verschillende typen en generaties zorgdomotica, die al in de nachtzorg worden toegepast of zouden kunnen worden toegepast. Vervolgens delen we de ervaringen die we verzamelden tijdens implementatie- en evaluatieonderzoeken in 2014 en 2015 en uit groepsgesprekken met zorgorganisaties. We sluiten de whitepaper af met een aantal tips voor de implementatie van nieuwe zorgdomotica.

Tips voor implementatie zorgdomotica

Draagvlak bij medewerkers, familie en bewoners is essentieel om de inzet van zorgdomotica te laten slagen. Daarnaast zijn ook de omgeving en de mogelijkheden van de techniek zelf zijn van invloed op de effectiviteit van het systeem. Zorgdomotica in de nachtzorg is maatwerk. Per bewoner moet men bekijken hoe en in hoeverre deze persoon zelf kan alarmeren en of toezicht nodig is. In de whitepaper geven we een aantal tips voor een succesvolle implementatie van nieuwe zorgdomotica.

Voor de intramurale dementiezorg is op basis van het onderzoek een 'Algemeen advies domotica in de dementiezorg' opgesteld. Dit wordt gecomplementeerd door een vernieuwde functiewijzer Domotica in groepswonen voor mensen met dementie, versie 2.2.

Lees meer over toezichthoudende domotica op het besloten deel van de website dat toegankelijk is voor leden van de kenniscirkel Domotica.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.