Slimme sensortechnologie oplossing voor verantwoorde nachtzorg?

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Slimme sensortechnologie oplossing voor verantwoorde nachtzorg?

Slimme sensortechnologie oplossing voor verantwoorde nachtzorg?

17 april 2015

Het grote aantal valse meldingen dat klassieke domotica veroorzaakt, is al jaren een probleem binnen zowel de ouderen- als gehandicaptensector. Vilans deed het afgelopen jaar onderzoek naar een nieuwe generatie toezichthoudende domotica voor de intramurale dementiezorg en gehandicaptenzorg die mogelijk kan bijdragen aan het terugdringen van het aantal valse meldingen. Een van de onderwerpen die daarbij centraal stond was het niveau van valse meldingen versus het signaleren van situaties die wel gemeld dienen te worden. De eerste onderzoeksresultaten zijn in maart op de Zorg & ICT beurs gepresenteerd.

'Niet te belopen aantal meldingen' in dementiezorg

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg komen regelmatig meldingen binnen van incidenten die veroorzaakt zouden zijn door domotica. Analyse heeft uitgewezen dat vooral in de nachtzorg waar bezuinigd is op de nachtbezetting en waar gebruik wordt gemaakt van eenvoudige sensortechnologie, er regelmatig sprake is van “een niet te belopen aantal meldingen”. De eenvoudige sensortechnologie zoals belmatten naast het bed en belpalen (bewegingssensor op een standaard), veroorzaken in het algemeen te veel valse meldingen. Het gevolg is dat niet alle meldingen worden opgevolgd, met alle risico’s van dien.

Overbelasting nachtzorgcentrales gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg wordt veel gebruik gemaakt van akoestische bewaking. Ook deze genereert veel valse meldingen. Bovendien is de inschatting of een melding vals is of niet vaak afhankelijk van de persoonlijke interpretatie van de centralist. Een kuchje laat zich bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig onderscheiden van andere geluiden die wel op een incident kunnen wijzen. Dit zorgt voor een overbelasting van de centralisten van de bemenste nachtzorgcentrales. Verantwoorde nachtzorg komt hier onder druk te staan als bezuinigingen worden doorgevoerd.

Nieuwe generatie domoticasystemen

Er zijn verschillende verpleeghuizen voor dementiezorg die al jaren werken aan een verbeterde bewaking in plaats van het klassieke verpleegoproepsysteem plus belmatten of belpalen. De laatste jaren is dit in een versnelling geraakt, waarbij ook Vilans een actieve rol heeft gespeeld. Er is een nieuwe generatie domoticasystemen voor de intramurale dementie- en gehandicaptenzorg. Deze zijn gebaseerd op slimme sensortechnologie die kamerdekkend is.

Video: UAS-systeem in de praktijk

Deze film gaat over slimme domotica voor mensen met dementie. Het bewakingssysteem UAS werkt met een netwerk van sensoren op de kamer van een intramurale locatie. In deze film vertelt een zorgmedewerker van Zorgpalet Baarn-Soest over het gebruik van het UAS-systeem van Dutch Domotics/ASCOM op de PG-afdeling. Tevens komt het systeem in beeld. Bij het bewakingssysteem UAS hoeft de oudere voor valdetectie op de kamer geen knop in te drukken of andere techniek op het lichaam te dragen. Het is daarnaast gespecialiseerd in een sterk verbeterde uitbedmelding, naast een verlaten kamer melding. Het systeem is hierdoor goed te gebruiken bij cliënten met een vergevorderd stadium van dementie of ernstige lichamelijke beperkingen.

Evaluatieonderzoek

In 2014 is Vilans een evaluatieonderzoek gestart naar deze nieuwe generatie toezichthoudende domotica. Centraal hierbij stond de bruikbaarheid, het niveau van valse meldingen versus signaleren van situaties die wel gemeld dienen te worden en het draagvlak van de systemen bij zorgwerknemers en cliënten. Het onderzoek bij Verpleeghuis voor dementiezorg Laarhof van Coloriet in Lelystad is ondertussen afgerond. Laarhof maakt gebruik van UAS-technologie van Dutch Domotics, voor de intramurale dementiezorg op de markt gebracht via ASCOM onder de noemer 'zorgeloze nachtzorg'. Het onderzoek op de volgende locaties wordt momenteel afgerond:

  • Verpleeghuis voor dementiezorg De Enk van Dignis/Lentis te Zuid-Laren: het systeem rond de Slimme Optische Sensor (SOS) van het consortium SmarterVision, OpenXS en Avics
  • Instelling voor gehandicaptenzorg Prisma te Waalwijk met pilots met het systeem rond de SOS (aanvankelijk beperkte pilot, inmiddels opschaling naar grotere pilot).

Onderzoeksresultaten

Een publieke samenvatting van het onderzoek bij Coloriet kunt u op deze site downloaden. Het volledige eindrapport is te bekijken op het afgeschermde deel van deze website, toegankelijk voor abonnees. Dr. Henk-Herman Nap, werkzaam op de afdeling Innovatie & Onderzoek van Vilans en onderzoeksleider van het evaluatieonderzoek, gaf op de Zorg & ICT beurs ook een overzicht van de eerste onderzoeksresultaten van de andere onderzoekslocaties.

Ervaringen in de praktijk

Meer informatie over de verschillende systemen

Op het besloten deel van deze website worden de concurrentiegevoelige resultaten van de evaluatieonderzoeken gecommuniceerd. Daarnaast vindt u hier een overzicht van de kenmerken en voor- en nadelen van de systemen van Dutch Domotics & ASCOM (gebaseerd op de UAS-technologie) en van SmarterVision, OpenXS en Avics. Op de website vindt u ook meer informatie over verschillende domoticasystemen voor de intramurale dementiezorg van een generatie net voor de slimme sensortechnologie. Het besloten deel van de website van de Kenniscirkel domotica is alleen toegankelijk voor abonnees. Nog geen lid van de Kenniscirkel domotica? Bekijk de voordelen van een abonnement.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.