Leefstijlmonitoring onder het Volledig Pakket Thuis (Wet langdurende Zorg)

U bevindt zich hier: Home | Publicaties | Leefstijlmonitoring | Leefstijlmonitoring onder het Volledig Pakket Thuis (Wet langdurende Zorg)

Leefstijlmonitoring onder het Volledig Pakket Thuis (Wet langdurende Zorg)

Wat is de meerwaarde van leefstijlmonitoring binnen het Volledig Pakket Thuis? ZZG Zorggroep in Wijchen weet het inmiddels. Geroemd werd het in kaart brengen van het leefpatroon van een bewoner. Ook de monitoring bij calamiteiten zijn handig. ‘Ik zou het systeem niet meer kwijt willen, ik ben bereid tot aan de opname van mijn moeder te betalen voor dit systeem,' gaf een mantelzorger aan.

Onderzoeksrapport 'Zelfredzaamheid door zorg op afstand'

Het onderzoeksrapport 'Zelfredzaamheid door zorg op afstand' beschrijft de resultaten van een kleinschalige pilot met leefstijlmonitoring bij ZZG Zorggroep. Leefstijlmonitoring werd getest bij 6 wijkbewoners met een Volledig Pakket Thuis (VPT). Dit is vernieuwend, omdat onderzoek nu vooral op woonvoorziening richtte.

Op basis van de positieve resultaten heeft ZZG Zorggroep het aanbod verhoogd naar 30 cliënten. De technologie is nu onderdeel van het arrangement Volledig Pakket Thuis en wordt onder die noemer gefinancierd.

Voor wie is het Volledig Pakket Thuis?

Heeft u indicatie voor zorg met verblijf, maar wilt u niet in een instelling wonen? Dan is een Volledig Pakket Thuis een uitkomst. Op deze manier kunt u thuis blijven wonen of naar een kleinschalige woonvorm verhuizen. De instelling in de buurt verzorgd dan de zorgverlening, de cliënt betaalt zelf de woonkosten.

Een voorwaarde voor een Volledig Pakket Thuis is het borgen van de cliëntveiligheid. Dit is lastig bij thuiswonenden, de noodzaak om 24-uurs zorg te ontvangen, maakt dat mensen wel in de buurt van een instelling moeten wonen. Een andere oplossing is het inzetten van zorgdomotica op afstand. Vilans en ZZG Zorggroep onderzochten de mogelijkheden.

Pilot ZZG Zorggroep

6 cliënten ontvangen voor 3 maanden het Sensara care systeem. Hiermee is het mogelijk de bewoner te monitoren, alarmeringen te ontvangen bij calamiteiten en gegevens inzien of het leefpatroon. En dat allemaal op afstand.
Download hier het onderzoeksrapport Zelfredzaamheid door Zorg op Afstand (pdf, Vilans, oktober 2016)

Meerwaarde van de toepassing van technologie

ZZG Zorggroep wilde met de pilot de meerwaarde van de toepassing van deze technologie binnen het Volledig Pakket Thuis aantonen. Bij een positieve evaluatie zouden ze de technologie integreren in het aanbod Volledig Pakket Thuis. De pilot is geslaagd. Nog voor afronding van het onderzoek besloot ZZG Zorggroep tot 30 systemen binnen de setting van het VPT.

De pilot is geïnitieerd en gefinancierd door Vilans

Meer informatie

  • Meer informatie over leefstijlmonitoring staat in het dossier Leefstijlmonitoring op deze website.
  • Meer gedetailleerde informatie over de verschillende leefstijlmonitoring systemen staat op het voor abonnees toegankelijke deel van deze website.
    Daar geven we bijvoorbeeld een vergelijking tussen het Livind-systeem en het Sensara-systeem. Deze wordt de komende periode uitgebreid met andere vergelijkbare technologie, die in de loop van 2016-2017 op de Nederlandse markt wordt verwacht.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.