Dossier Dementie thuiswonen

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen

Dossier Dementie thuiswonen

Inhoud dossier Dementie thuiswonen

Op het voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van deze website is een meer uitgebreide versie van dit webdossier opgenomen, met onder andere extra hoofdstukken over bijvoorbeeld het gebruik van camera’s in de thuiszorg en de financiering van technologieën uit het overzicht richting aanbiedende zorgorganisaties. Als een cliënt of beter de mantelzorg zelf voor een vergoeding in aanmerking komt, wordt dit vermeld bij de technologie zelf op dit openbare deel van de website.

Dit webdossier volgt de opzet van het overzicht van bruikbare technologieën dat u hieronder kunt downloaden (infographic).

Dementie: een overzicht

Dementie is een ziektebeeld dat een langdurig beloop kent. In grote lijnen zijn de volgende fasen te onderscheiden:

 • Licht geheugenverlies
  Ook wel genoemd: Mild Cognitive Impairment (MCI). De persoon in kwestie heeft wel problemen met de cognitie, maar nog geen diagnose dementie omdat hij/zij (nog niet) voldoet aan de diagnostische criteria.
 • Milde dementie
 • Midden stadium dementie
 • Gevorderd stadium dementie

Er zijn inmiddels diverse vormen van technologie beschikbaar die de persoon met dementie zelf en/of de mantelzorg en de professionele zorgverlening ondersteunen. Maar niet iedere technologie is tijdens de fasen even goed toepasbaar. Of omdat de dementie nog niet zo ver gevorderd is dat het nodig is. Of andersom: de technologie is op een gegeven moment niet meer bruikbaar voor de persoon met dementie.

Onder de professionele zorgverlening wordt ook verstaan het casemanagement dementie (of dementieconsulent). Dit is in veel regio’s beschikbaar vanaf de diagnose dementie en is een aparte aanspraak in de zorgverzekering. Beschikbaar vanaf de diagnose dementie betekent in principe vanaf het milde stadium. 

Overzicht technologieën

Vilans heeft een overzicht opgesteld van de beschikbare technologie voor thuiswonende mensen met dementie per begin 2016 naar fase van het ziekteproces. Deze is geactualiseerd per 2019. Tevens wordt in het overzicht aangegeven voor wie de technologie van belang is: de persoon met dementie zelf, de mantelzorg en/of de professionele zorgverlener.

Voorkant:

Voorkant van het overzicht

Achterkant:

Downloaden

Download het Overzicht technologie, Hulpmiddel bij Dementie (pdf. Vilans, 2019) met handige links naar het openbare dossier op deze website. Deze vindt u op de achterkant, via ‘’meer weten’’.
Of download een printvriendelijke versie (pdf. Vilans, 2019).

Aan de achterzijde van het overzicht staat een toelichting over de gebruikte technologieën. In dit webdossier vindt u per technologie verdere informatie.

Nog vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Vilans-medewerkers die betrokken zijn bij de Kenniscirkel Domotica. Organisaties met een abonnement op de Kenniscirkel Domotica kunnen een beroep doen op meer uitgebreide kennisoverdracht op maat als onderdeel van het abonnement.

Deze medewerkers van Vilans zijn betrokken bij de Kenniscirkel Domotica en meer specifiek deskundig op het terrein van technologie voor thuiswonende mensen met dementie:

 • Johan van der Leeuw, senior adviseur (overkoepelend): j.vanderleeuw@vilans.nl
 • Sandra Suijkerbuijk, senior programmamedewerker Innovatie & Onderzoek (overkoepelend): s.suijkerbuijk@vilans.nl
 • Liesbeth van den Berg, programmamedewerker Innovatie & Onderzoek (leefstijlmonitoring, sociale robotica, medicijndispensing): l.vandenberg@vilans.nl
 • Hendrik Buimer, programmamedewerker Innovatie & Onderzoek (sociale robotica, medicijndispensing, elektronische sleutelkluizen en – sloten): h.buimer@vilans.nl
 • Lotte Cornelisse, senior programmamedewerker Innovatie en Onderzoek (Zorgrobotica algemeen): l.cornelisse@vilans.nl

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.