Sleutelkluis of elektronisch slot

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen | Sleutelkluis of elektronisch slot

Sleutelkluis of elektronisch slot

Zowel bij de actieve personenalarmering als de opvolgende geavanceerde bewaking is het van belang dat professionele zorgverlening snel de woning in kan, als professionele zorgverlening een rol heeft in deze zogenoemde alarmopvolging.

In het stadium van gevorderde dementie kan het zo zijn dat regulier zorgverlening aan huis komt, maar de persoon met dementie niet meer in staat is om (altijd) de deur open te doen. Of er is een fysieke reden die dit niet mogelijk maakt in combinatie met eerdere stadia van dementie. Ook dan is er een voorziening noodzakelijk waarmee de zorgverlening zich toegang kan verschaffen tot de woning.

Vooral door de professionele alarmopvolging bij de personenalarmering speelt met name bij de grotere organisaties voor thuiszorg het zogenoemde sleutelprobleem: er zijn grote aantallen sleutels en er zijn ook meerdere zorgmedewerkers die gedurende 24 uur / 7 dagen per week ingezet kunnen worden voor de alarmopvolging.

De tot nu toe meest gebruikte oplossing is de sleutelkluis: Het opbergen van een sleutel van de voordeur in een kluisje dat men een pincode moet worden geopend. Bij alarmopvolging wordt de pincode van het kluisje door de centralist doorgegeven naar de zorgmedewerker.

Nadelen

Er zitten wel de nodige nadelen aan. Bijvoorbeeld dat het aan de buitenkant zichtbaar is, waardoor het ook voor anderen zichtbaar is dat er een kwetsbare oudere woont. De sleutelkluisjes zijn onder andere doelwit geweest van inbrekers, die zich hierop specialiseerden. Een ander nadeel is dat pincodes in bezit komen van bijvoorbeeld tijdelijke medewerkers, die na beëindiging van hun dienstverband er gebruik van kunnen maken. Dit is alleen te ondervangen door telkens de pincode te vervangen.

Ook woningcorporaties, als verhuurders van sociale huurwoningen, zijn er in het algemeen niet blij mee. In verband met de voornoemde aantrekking van inbrekers, maar ook omdat verschillende zorgaanbieders verschillende sleutelkluisjes aanbrengen bij een appartementencomplex.

Vandaar dat gekeken wordt naar alternatieven, waarvan de meest belovende een elektronisch slot in de voordeur is die een zorgmedewerker door middel van een app op haar smartphone kan openen. Bij appartementencomplexen zit deze voorziening dan ook op de centrale voordeur. Een zorgverlener die na een melding onderweg is krijgt vanuit de zorgcentrale een (tijdelijke) autorisatie op zijn/haar smartphone. Raakt de smartphone bijvoorbeeld kwijt, dan kan deze autorisatie op afstand worden ingetrokken bij bijvoorbeeld een zorgverlener die regulier bij iemand moet zijn. Een ander voordeel is dat via beheersoftware is te volgen wie wanneer welke deur met de app heeft geopend. Dit wordt echter nog meer zeer sporadisch toegepast, waarbij het prijsverschil tussen de sleutelkluis en dit type oplossing nu het belangrijkste knelpunt is.

Meer informatie

In het voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van deze website is een apart webdossier over de oplossingen voor de sleutelproblematiek opgenomen. Hierin worden onder andere de diverse mogelijkheden van het nieuwe alternatief besproken. Ook wordt specifiek ingegaan op de Clavisio sleutelkluis: dit is een 'zware' sleutelkluis zonder pincode die op vrij grote schaal wordt toegepast. Dit product heeft wel een specifiek nadeel. Meer daarover staat in het dossier sleutelproblemen dat toegankelijk is voor geabonneerde organisaties van de Kenniscirkel Domotica.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.