Medicijndispenser met controle op afstand

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen | Medicijndispenser

Medicijndispenser met controle op afstand

Bij mensen met bijvoorbeeld lichtere geheugenproblemen of milde dementie  kunnen problemen ontstaan om op het goede moment de juiste medicatie te nemen. De apotheek biedt dan porties medicijnen in een zakje aan, dit worden Baxter-zakjes genoemd. Er is één zakje voor elk moment dat medicatie moet worden ingenomen. Een sticker op het zakje geeft aan op welke dag en welk tijdstip het zakje moet worden geopend. De zakjes zitten op een rol die één keer per week door de apotheek aan huis wordt afgeleverd.

Bij mensen aan het einde van het milde stadium of in het midden stadium dementie lukt het op een gegeven moment niet meer om op deze manier medicijnen te nemen. De volgende stap is dan dat een wijkverpleegkundige op de betreffende tijden aan huis komt om de medicatie aan te reiken. Er is tegenwoordig echter ook een tussenstap, dit is een medicijndispenser met controle op afstand. De medicijndispenser werkt als volgt:

  1. De medicatie-rol wordt door de apotheker aan huis aangeleverd.
  2. De mantelzorg of de betrokken zorgverlening plaatst de medicatie-rol 1 keer per week in een speciale medicijndispenser.
  3. De medicijndispenser geeft op het tijdstip dat medicatie ingenomen moet worden een signaal.
  4. Het zakje wordt door de dispenser van de rol afgesneden en in een bakje aangeboden.
  5. De gebruiker moet vervolgens via een druk op een knop op de medicijndispenser bevestigen dat de medicatie uit de dispenser is gehaald.
  6. Als de knop niet wordt ingedrukt, gaat een signaal naar een zorgcentrale. Deze zal vervolgens actie ondernemen.

Let op! De druk op de knop bevestigt alleen maar dat het zakje uit het apparaat is genomen. Niet dat het dan vervolgens ook daadwerkelijk wordt ingenomen.

De medicijndispenser maakt gebruik van een internetverbinding om het signaal naar de zorgcentrale te versturen, als dit nodig is. Steeds meer organisaties in de thuiszorg en apotheken bieden deze vorm van medicijnverstrekking aan. De thuiszorgorganisaties en de apotheken werken hiervoor samen.

Er is ook een financieringsregeling voor onder de noemer 'farmaceutische telezorg'. Deze vergoedt per cliënt 2,5 uur per maand extra persoonlijke verzorging aan de zorgorganisatie mits de persoon met dementie een indicatie heeft voor persoonlijke verzorging.

Twee medicijnroldispensers

Er zijn per begin 2016 hiervoor twee apparaten beschikbaar. Deze staan op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

De Medido van Philips wordt tot nu toe het meest gebruikt. Lees meer over dit product op de website van Philips. Onder het kopje 'Waar is het verkrijgbaar?' is op een kaartje van Nederland zichtbaar welke zorgorganisaties en welke apotheken de Medido in gebruik hebben.

Dementie in het gevorderde stadium

Op enig moment tijdens het dementieproces zal ook dit niet meer bruikbaar zijn. Men krijgt bijvoorbeeld niet meer bedacht dat er op de knop gedrukt moet worden ter bevestiging van de aanname van de medicatie. Of men krijgt de zakjes niet meer open.

Dan rest er nog één oplossing: het aanreiken van de medicatie of het direct toedienen van de medicatie door de wijkverpleging die hiervoor aan huis moet komen.

In het overzicht (pdf) is dit moment gezet aan het begin van het gevorderde dementie stadium.

Meer informatie

In het voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van deze website is meer informatie opgenomen over deze farmaceutische telezorg vanuit het perspectief van een zorgorganisatie.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.