Leefstijlmonitoring

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen | Leefstijlmonitoring

Leefstijlmonitoring

De belangrijkste doelgroep waarvoor leefstijlmonitoring nu wordt toegepast is de alleenwonende persoon met dementie. Leefstijl- of leefpatroonmonitoring geeft inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende mensen. Door middel van sensoren in de woning en een computerprogramma krijgen de mantelzorgers, de casemanager, een andere begeleidende thuiszorgmedewerker en eventueel andere betrokken zorgverleners informatie over het functioneren van thuiswonende ouderen.

Leefstijlmonitoring geeft zorgmedewerkers die de cliënt met dementie begeleiden, maar ook andere betrokkenen zoals familie, een beter beeld van de actuele situatie. Zonder dat er camera’s aan te pas komen, biedt het systeem mogelijkheden om te monitoren aanvullend op de reguliere bezoeken. Met behulp van leefstijlmonitoring zie je een crisissituatie vaak eerder aankomen, waardoor je eerder kan ingrijpen.

In februari 2015 hebben stakeholders van Alzheimer Nederland een top 3 vastgesteld voor de meest relevante technologie voor thuiswonende mensen met dementie. Op nummer 1 staat: 'Het monitoren in huis van gedrag en activiteiten op die aspecten waarvoor effectieve interventies beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld het herkennen van verhoogd toiletgebruik ten gevolge van urineweginfectie, veranderingen in het dag/nachtritme en slaapstoornissen, preventie van vallen.'

Op deze website is een uitgebreid dossier opgenomen over Leefstijlmonitoring.

In het overzicht (pdf) is aangegeven dat leefstijlmonitoring vanaf het begin van het middenstadium van dementie wordt toegepast. Vroegsignalering van een crisissituatie is een belangrijke functie van leefstijlmonitoring. Aan het einde van het middenstadium treedt vaak een dergelijke crisis op, veroorzaakt bijvoorbeeld door dan intredende nachtelijke onrust. Maar om die vroegsignalering van een crisis goed te kunnen doen dient deze technologie wel tijdig ingezet te worden. Onder andere hierom is het een aanbeveling leefstijlmonitoring van het begin van het middenstadium toe te passen.

Meer informatie staat bij Effecten van Leefstijlmonitoring (onder 'Crisissituatie vanuit het dementieproces').

Niet geschikt voor directe noodsituatie

Leefstijlmonitoring is niet geschikt voor het signaleren van een directe noodsituatie - zoals een valpartij - de hele woning dekkend en met gegarandeerde reactietermijnen. Het is daarom géén vervanging van actieve personenalarmering. In het overzicht (pdf) wordt daarom ook apart geavanceerde bewaking onderscheiden.  Eén van de beschikbare systemen voor leefstijlmonitoring kan (vanaf begin 2016) wel uitgebreid worden met noodsituatie detectie de hele woning dekkend en met gegarandeerde reactietermijnen. Dit betreft het systeem Sensara.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.