Beeldbellen

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen | Beeldbellen

Beeldbellen

Wat is beeldbellen?

Via beeldbellen kan er contact zijn tussen bijvoorbeeld de persoon met dementie en de mantelzorg en bijvoorbeeld de casemanager dementie, waarbij degenen die contact hebben zowel te horen als te zien zijn.

Hiervoor kunnen zeker in het begin van het proces algemene beeldbel programma’s gebruikt worden als Skype, FaceTime (Apple) en HangOut (Google), maar op een gegeven moment is het niet meer mogelijk dat de persoon met dementie hiervan gebruik maakt. Het kan dan nog wel voortgezet worden in bijvoorbeeld het contact tussen een casemanager dementie en de mantelzorger.

Een eventuele mogelijkheid voor een wat langer gebruik van beeldbellen door de persoon met dementie is het gebruik van de speciale beeldbel programma’s die in toenemende mate bij zorgorganisaties in gebruik zijn. Deze speciale beeldbel programma’s zijn aangepast aan het gebruik door ouderen. Ook wordt meestal de mogelijkheid geboden dat de mantelzorg van een cliënt van een bepaalde zorgorganisatie hierop aan kan sluiten.

Maar dan nog: deze specifieke beeldbel apps voor ouderen functioneren op eigen hardware van een cliënt, bijvoorbeeld een PC of tablet. Dit wordt ‘’bring your own device’’ genoemd. Het is inmiddels een ervaring dat gebruik van deze algemene hardware relatief snel niet meer mogelijk is bij mensen met dementie. Men raakt snel de weg kwijt als per ongeluk op een verkeerde knop is gedrukt. Het gebruik van bijvoorbeeld de dementia app kan daardoor relatief snel niet meer mogelijk zijn.
Een mogelijkheid die dan nog overblijft is bijvoorbeeld een aangepaste tablet-PC met onder andere beeldbellen. In Nederland is hiervan een voorbeeld de ‘’Uw Compaan’’ .
Dit product is een tablet met een gebruikersinterface specifiek ontwikkeld voor ouderen gekoppeld aan een portal voor aansturing op afstand van de tablet door de mantelzorg. Naast beeldbellen biedt het nog diverse andere functies, waaronder agenda deling & planning.

Het oorspronkelijke product is een Samsung-tablet verpakt in een houten behuizing. Wel is het gehele Android startscherm verborgen en is het zichtbare startscherm aangepast voor gebruik door ouderen. Beeldbellen gaat via Skype. Er is een nieuwere versie zonder houten behuizing.

Dit product wordt in principe direct verkocht aan mantelzorg & ouderen zelf, maar er zijn enkele zorgorganisaties die er mee werken.

Lees verder op de website van Uw Compaan.

Lees meer op Domotica Wonen en Zorg

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.