Beschikbare apps

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen | Beschikbare apps

Beschikbare apps

Wat is een app?

Het woord ‘app’ staat voor applicatie: een computerprogramma voor een tablet of een smartphone. Deze apps zijn meestal aangepast aan het grotere scherm van een tablet of aan het kleinere scherm van een smartphone. Deze apps zijn te downloaden uit een app-store. Welke app-store is afhankelijk van het besturingssysteem van de tablet of smartphone:

  • Android: Google Play Store
  • iOS van Apple: App Store of iTunes
  • Windows van Microsoft: Windows Store

Alzheimer Assistent

De Alzheimer Assistent van Alzheimer Nederland is een voorbeeld van een app die toe te passen is tijdens het proces van dementie. Deze app is vooral bedoeld ter ondersteuning van de mantelzorg.

Meer informatie

Dementia app

Van een Nederlandse ontwikkelaar. Deze app richt zich op de directe ondersteuning van de persoon met dementie met een onderdeel voor de mantelzorg en een onderdeel voor de persoon met dementie. De mantelzorger stuurt op afstand een scherm aan in het huis van de persoon met dementie. Let op: de app is ontwikkeld voor de tablet en daarmee voor een groter scherm. De tablet moet ergens in het huis van de persoon met dementie op een centrale plaats komen.

Verzekerden van zorgverzekeraar CZ Groep kunnen 1 jaar gratis gebruik maken van de dementia app. Of de persoon met dementie of een mantelzorger moet hiervoor zijn zorgverzekering hebben lopen bij CZ Groep.

Er zijn wel meer voorbeelden van apps die hetzelfde beogen als de dementia app. Deze app steekt er echter op dit moment (begin 2016) bovenuit op de punten functionaliteit en vormgeving & bruikbaarheid.

Meer informatie

Vilans Zorg-app check

Download de Vilans Zorg-app check (pdf), gebaseerd op de handreiking Medische Apps van het KNMG.
Opmerking: deze app-check is bestemd voor eHealth-apps voor mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, hartfalen en COPD.

Let op: gewone PC of tablet snel niet meer geschikt

Deze apps functioneren op eigen hardware van een cliënt, bijvoorbeeld een PC of tablet. Dit wordt 'bring your own device' genoemd. Het is inmiddels een ervaring dat gebruik van deze algemene hardware relatief snel niet meer mogelijk is bij mensen met dementie. Men raakt snel de weg kwijt als per ongeluk op een verkeerde knop is gedrukt. Het gebruik van bijvoorbeeld de dementia app kan daardoor relatief snel niet meer mogelijk zijn.
Een mogelijkheid die dan nog overblijft is bijvoorbeeld een aangepaste tablet-PC. In Nederland is hiervan een voorbeeld de 'Uw Compaan'.

Dit product is een tablet met een gebruikersinterface specifiek ontwikkeld voor ouderen gekoppeld aan een portal voor aansturing op afstand van de tablet door de mantelzorg. Het biedt daarnaast nog diverse functies, waaronder beeldbellen, agenda deling & planning.

Het oorspronkelijke product is een Samsung-tablet verpakt in een houten behuizing. Wel is het gehele Android startscherm verborgen en is het zichtbare startscherm aangepast voor gebruik door ouderen. Beeldbellen gaat via Skype. Er is een nieuwere versie zonder houten behuizing.

Dit product wordt in principe direct verkocht aan mantelzorg & ouderen zelf, maar er zijn enkele zorgorganisaties die er mee werken.

Lees verder op de website van Uw Compaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.