Wat gebeurt er op het gebied van GPS-lokalisatie technologie?

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Wat gebeurt er op het gebied van GPS-lokalisatie technologie?

Wat gebeurt er op het gebied van GPS-lokalisatie technologie?

29 november 2016

Blog
Sandra Suijkerbuijk

Wat gebeurt er op het gebied van GPS-lokalisatie technologie?

Eerder dit jaar blogde ik met een oproepje aan techneuten om een bruikbaar en goedwerkend GPS-systeem te maken. Daar kwamen veel zinnige reacties op, van gebruikers en uiteraard van leveranciers. Eén ding is duidelijk: er zijn heel veel verschillende GPS-systemen op de markt die de veiligheid en vrijheid van mensen vergroten en hen helpen om teruggevonden te worden. Maar wat me nog wel bezighoudt is dat veel van die systemen niet gemaakt zijn voor de gebruikers: mensen met een beperking of met geheugenproblemen. Dat is vaak echt een andere groep dan de mensen die met een reguliere smartphone overweg kunnen. De behoefte aan simpele, niet-stigmatiserende GPS-trackers is groot en zal de komende jaren alleen maar groeien.

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil. Zo is Nedap samen met gebruikers aan het kijken hoe zij een simpele oplossing kunnen maken die niet opgeladen hoeft te worden, zowel voor mensen met dementie die thuis wonen als in een instelling. Vevigo plant nog dit jaar een pilot bij zorgorganisatie de Schakelring. Zij proberen in korte sprints samen naar een gewenste toepassing te komen. En Heapske, een groep studenten uit Delft en Amsterdam, werkt samen met Magentazorg aan lokalisatie binnenshuis voor mensen met dwaalgedrag. Dat doen ze op basis van ruimtelijke variaties in het aardmagnetisch veld.

Belangrijk is dat zowel degenen die de GPS-zender met zich mee dragen als de mensen die het GPS-systeem op afstand volgen - zoals mantelzorgers en zorgverleners - vanaf het begin worden betrokken bij het design, bijvoorbeeld van een volg-app, om ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt in hun situatie. Ook dit jaar hebben we dan ook weer wat systemen uitgeprobeerd om te zien hoe het ontwerp en de bruikbaarheid aansluit bij deze doelgroepen. We laten dat graag zien aan de hand van filmpjes, omdat het juist gaat over hoe die systemen eruit zien.


Naast de technologie en het ontwerp komt er natuurlijk nog meer kijken bij het juist inzetten van GPS-technologie. Daarover publiceerden we eerder al een keuzehulp GPS-systemen. We benadrukken graag de onmisbare rol van zorgorganisaties en mantelzorgers in het succesvol inzetten van GPS-systemen. Daarom hebben we hieronder een aantal tips voor hen:

1. Probeer uit!

We krijgen geregeld vragen over welk GPS-systeem het beste is. Dit is echter totaal afhankelijk van de situatie. In welke omgeving moet het systeem werken? Wie gaat het gebruiken? Wie gaat het betalen? Wie doet de opvolging? Vaak is nog niet zo helder wat de systemen precies moeten kunnen en welke oplossingen bij de specifieke oplossingen passen. Het is dan belangrijk om eerst eens wat verschillende oplossingen uit te proberen om te zien wat de precieze behoefte is vanuit de gebruikers en wat er bij komt kijken om het gebruik goed in te richten. Zoek een goedkope oplossing of vraag een leverancier of je het systeem een tijdje mag proberen voordat je voor langere tijd aan hoge kosten vastzit.

2. Deel je ervaringen!

Ervaringen van mensen in dezelfde of vergelijkbare situaties (mantelzorgers of professionals van andere zorgorganisaties) zijn ontzettend belangrijk. Waar lopen zij tegen aan? Wat vonden zij prettig? Het is soms lastig om echte ervaringen te vinden. Dus bij deze een oproep aan iedereen die een GPS-systeem gebruikt of heeft gebruikt om je kennis te delen. Plaats een review, geef feedback aan de leverancier of zet een nieuwsbericht op eigen website of social media. Dit helpt andere gebruikers én leveranciers.

Wij, bij Vilans, zijn benieuwd wat wij kunnen doen voor mensen die met GPS-systemen aan de slag zijn, gaan of willen. We horen graag hoe wij een steentje kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze handige technologie. Laat het ons weten, wij denken graag met u mee!

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.