U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Livind Leefstijlmonitoring
In Noord-Limburg werkte de zorgorganisatie Proteion als eerste en enige in Nederland al vanaf 2008 met een systeem voor leefstijlmonitoring: het Amerikaanse Quiet Care-systeem. In 2012 werd dit van de Nederlandse markt afgehaald, waarna Proteion op zoek moest naar een alternatief. In een pilot van 2 keer 5 woningen is een Frans systeem en het Nederlandse Livind-systeem tegenover elkaar gezet. Men heeft gekozen voor Livind, waarvan eind 2015 circa 80 systemen in gebruik waren bij Proteion en de naburige zorgorganisaties Land van Horne en De Zorggroep. Lees meer bij toepassing van Livind, via Proteion en andere, regio Noord-Limburg.
Inmiddels is dit systeem op meerdere plekken in gebruik (geweest). Onder andere in Friesland in het kader van een opschalingsproject in de periode 2015 – 2016 met onderzoek en businesscase door Vilans. Zie toepassing in Friesland.
De ontwikkeling van het Livind-systeem is rond 2005 gestart door het bedrijf Innoviting, waarbij is geput uit de ervaringen van Hogeschool van Amsterdam met slimme sensortechnologie in de zorg met pilots op de locatie Naarderheem te Naarden van de Vivium Zorggroep. De volledige rechten zijn overgegaan naar het bedrijf Adesys, dat onder andere actief is met bewakingstechnologie in de veeteelt.
Begin 2017 heeft het Adesys het Livind-systeem verkocht aan OpenXS. OpenXS is een producent/leverancier van domotica-technologie voor onder andere de intramurale toezichthoudende domotica. Men is al geruime tijd toeleverancier van de systeemintegrator Avics. Het is vooral deze laatste partij die het Livind-systeem op de markt zal brengen.
Let op: op de website van OpenXS staat de ‘’Smart Lifestyle Sensor’’ en dat is niet het Livind-systeem: dit is een nieuwe (vanaf 2017) door OpenXS ontwikkelde sensor, die alle sensortechnologie voor één bepaald vertrek (de woonkamer) combineert in één behuizing.
Meer informatie over de Smart Lifestyle Sensor van OpenXS.
Het Livind-systeem heeft daarentegen – overeenkomstig andere systemen voor leefstijlmonitoring – een verspreid sensorennetwerk, de hele woning dekkend. Dus ook in andere vertrekken dan alleen de woonkamer.
Bekend is dat OpenXS het Livind-systeem wil gaan integreren met deze Smart Lifestyle Sensor. Ook: vanaf september 2015 werd het Livind-systeem ook direct aan mantelzorgers aangeboden. Met de overname door OpenXS is deze mogelijkheid van de website van Livind verdwenen.
Het Livind-systeem wordt per juni 2017 bij, via de volgende zorgorganisaties structureel toegepast:
Het Livind-systeem is een systeem voor in principe alleen leefstijlmonitoring. Begin 2015 is een versie 2.0 op de markt gekomen. In het dagelijks gebruik omvat het gemiddeld 7 sensoren, waarbij versie 2.0 ongelimiteerd is in het aantal aan te sluiten sensoren.
Er kunnen 4 ADL-aspecten gevolgd worden, trend-observatie:
Via de webinterface (zie presentatie) wordt de zorgmedewerker of casemanager opmerkzaam gemaakt op belangrijke afwijkingen van het normale dagelijks leefpatroon via oranje en rode markeringen op een cliëntoverzicht.
Het omvat wel de volgende realtime monitoring. Dat wil zeggen dat de zorgmedewerker/casemanager en/of de mantelzorg een specifieke melding krijgt:
Bij het laatste is dus géén sprake van een gegarandeerde reactie binnen een bepaald tijdsbestek de hele woning dekkend. Het is een systeem primair voor leefstijlmonitoring: het kunnen volgen van langzame verandering in het dagelijks leefpatroon bij een degeneratieve ziekte als dementie of de Ziekte van Parkinson.
Het systeem kent geen zelflerende software: in de eerste weken wordt het normale dagelijks leefpatroon niet door de software vastgelegd, zoals dat bij Sensara wel het geval is. In de software zijn een aantal drempelwaarden voor de te monitoren aspecten vastgelegd (zogenoemde default waarden). Na circa 2 weken vult de zorgmedewerker of de mantelzorg een vragenlijst in. Deze vragenlijst wordt automatisch verwerkt door het systeem, waarmee bepaalde instellingen kunnen wijzigen en aangepast aan het daadwerkelijk dagelijks leefpatroon van de cliënt. Op deze manier kan de gebruiker deze instellingen later nog veranderen, wat bij zelflerende software niet mogelijk is.
De leefstijlmonitoring van Livind heeft de status van bewezen technologie: minimaal 1 jaar toegepast in de praktijk van de zorg met een positief evaluatie onderzoek(en). Dit op basis van evaluatieonderzoeken in Noord-Limburg (Hogeschool Zuyd) en in Friesland in het kader van een project in 2015 – 2016 (onderzoek door Vilans). Zie bijvoorbeeld het Vilans-onderzoek voor bepaalde kritiekpunten op het systeem.
Voor de genoemde evaluatieonderzoeken: zie
De status van bewezen technologie geldt niet voor de Smart Lifestyle Sensor van OpenXS, het bedrijf dat het Livind-systeem begin 2017 heeft aangekocht. De Smart Lifestyle Sensor is van OpenXS zelf en nieuw vanaf begin 2017 en nog niet in de praktijk van de langdurende zorg onderzocht.
In opdracht van Vilans is een video gemaakt van het toepassen van het Livind-systeem voor leefstijlmonitoring bij Proteion.
Let op: in de video wordt versie 1.0 van het scherm voor de zorgmedewerker getoond. Inmiddels is er een versie 2.0. Zie hiervoor de presentatie van het Livind-systeem (pdf).
In het voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van de website is een systematische vergelijking tussen het Livind-systeem voor leefstijlmonitoring en het Sensara-systeem voor leefstijlmonitoring en geavanceerde bewaking opgenomen
Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!
Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!