Ontwikkeltraject Sensara

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Sensara: leefstijlmonitoring en geavanceerde bewaking | Het volledige ontwikkeltraject van Sensara

Ontwikkeltraject Sensara

Het Sensara-systeem van het Nederlandse bedrijf Sensara (Sensara is een volle dochter van Dutch Domotics) heeft het volgende ontwikkeltraject:

 • Ontwikkeling door TNO Defensie van een prototype onder de naam UAS, van Unattended Autonomous Surveillance: 2002-2004. Functie: geavanceerde bewaking, geen leefstijlmonitoring. Een test in Sittard in 2004.
 • 2004-2007 voorbereiding grootschalige pilot UAS bij Zorgpalet Baarn-Soest met betrokkenheid van Vilans.
 • 2007-2009: Pilot UAS bij 20 mensen met somatische klachten (13) of gevorderde dementie (7) met verpleeghuiszorg aan huis (VPT). Bij de 7 mensen met dementie: 3 blijven meer dan half jaar langer thuis wonen. Voor het eerst direct aangetoonde uitstel verpleeghuisopname

In 2009 onder andere Smart Homes Award en KMVB-award.

 • 2009-2012: technologie wordt verder door ontwikkeld onder het Europese AAL-project ROSETTA. Specifiek gericht op dementie.
 • 2013: Oprichting door TNO van het bedrijf Dutch Domotics, dat nu echter totaal los staat van TNO.
 • 2013 Project UAS Kleinschalig Groepswoning. Het op verzoek van Zorgpalet Baarn-Soest aanpassen van de UAS-bewaking aan het kleinschalig groepswonen. Deze variant wordt verkocht via en samen met ASCOM. Toepassing nu op een aantal locaties, waaronder Laarhof van Coloriet te Lelystad (114 plaatsen PG).
 • 2014: ontwikkeling Sensara als de variant voor de thuissituatie en direct afgeleid van het principe van ROSETTA.

Projecten in het verleden

 • Vilans en TNO Defensie en Veiligheid voerden in de periode 2007-2009 een tweejarige pilot uit met het UAS-systeem voor geavanceerde bewaking (Unattended Autonomous Surveillance). De pilot omvatte de toepassing van het UAS-systeem bij twintig cliënten van de zorgorganisatie Zorgpalet Baarn/Soest. Bij drie van de twintig cliënten leidde de inzet van de technologie tot maanden uitstel van opname in het verpleeghuis. Hiermee leidde deze ‘zorg-op-afstand technologie’ tot uitstel van opname in een verpleeghuis. Daarnaast nam het gevoel van veiligheid sterk toe bij de cliënten. Ook familie en mantelzorgers waren er blij mee. Zij ervaarden minder druk.
 • Daarnaast is bij Stichting De Wever in de periode 2011-2012 een onderzoek uitgevoerd onder zowel somatische cliënten als de cliënten met dementie.
  In de periode 2009-2012 is met name vanuit de genoemde pilot bij Zorgpalet Baarn-Soest een technologie ontwikkelingsproject onder de Europese regeling Ambient Assisted Living uitgevoerd. Het project ROSETTA omvatte de verdere ontwikkeling van de UAS-technologie voor de doelgroep mensen met dementie. Lees meer over het AAL-project ROSETTA.

Meer lezen over deze eerdere projecten

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.