Criteria lokalisatie-systemen voor mensen met dementie

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Criteria lokalisatie-systemen voor mensen met dementie

Criteria lokalisatie-systemen voor mensen met dementie

4 oktober 2018

Een GPS- of lokalisatie-systeem kan de vrijheid voor mensen met dementie vergroten. Er zijn alleen veel verschillende systemen op de markt. Om te beoordelen of een GPS-systeem goed is, moet u weten aan welke eisen het moet voldoen. Daarvoor zijn er nu handige infographics beschikbaar die u kunnen helpen om een persoonlijk programma van eisen te maken. De infographics kunnen u daarnaast inspiratie geven in de criteria waar u op kunt letten.

GPS systemen kunnen professionals of mantelzorgers helpen iemand met dementie terug te vinden die is verdwaald. Toch zitten er veel verschillen tussen de systemen. Denk hierbij aan het bereik en al dan niet beschikbare functionaliteiten als een alarmknop, of de optie om meerdere mensen het systeem in te laten zien. Omdat er niet één perfect systeem voor alle cliënten en organisaties bestaat, hebben we infographics met afvinklijsten uitgebracht.

Twee soorten infographics

Door een lijst door te nemen, kunt u aankruisen wat voor uw situatie belangrijk is. Er zijn twee lijsten die we in twee infographics hebben weergegeven: één voor mensen met dementie die thuis wonen en één voor mensen met dementie die in een instelling verblijven. Hoewel de verschillen beperkt zijn, hebben we het wel over andere situaties. Samen met professionals, mantelzorgers en experts onderzochten we de belangrijkste criteria voor een goed lokalisatie-systeem voor mensen met dementie. De criteria zijn onderverdeeld in drie categorieën, namelijk: functionaliteiten, gebruikerservaring en ‘service en dienstverlening’.

Totstandkoming criteria

Uit eerder onderzoek en een literatuurstudie kwamen we tot een eerste set met criteria. Die criteria hebben we tweemaal voorgelegd aan een panel van vijftien experts. Deze deskundigen hadden allen ervaring met GPS-tracking-systemen bij mensen met dementie. Aan hen is gevraagd om de relevantie van de criteria te beoordelen. Dit heeft geleid tot een lijst van 33 criteria, waarvan 31 criteria relevant zijn voor mensen met dementie die thuis wonen en 31 criteria relevant voor mensen met dementie in een instelling.

Heeft u verder vragen of opmerkingen over het gebruik van lokalisatie systemen, neem contact met ons op.

Lees meer

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.