Dossier Dementie thuiswonen

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen

Dossier Dementie thuiswonen

Inhoud dossier Dementie thuiswonen

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Dementie is een langdurige ziekte. In grote lijnen zijn de volgende fasen te onderscheiden:

  • Licht geheugenverlies
    Ook wel genoemd: Mild Cognitive Impairment (MCI). De persoon in kwestie heeft wel problemen met de cognitie, maar nog geen diagnose dementie omdat hij/zij (nog niet) voldoet aan de diagnostische criteria.
  • Milde dementie
  • Midden stadium dementie
  • Gevorderd stadium dementie

Er is veel technologie beschikbaar die de persoon met dementie zelf en/of de mantelzorg en de professionele zorgverlening ondersteunen. Maar niet iedere technologie is bij elke fase inzetbaar. Bijvoorbeeld omdat de dementie nog niet zo ver gevorderd is dat het nodig is. Of  andersom: de technologie is op een gegeven moment niet meer bruikbaar voor de persoon met dementie.

De casemanager dementie of dementieconsulent verzorgt de professionele zorgverlening. Dementiezorg is in veel regio’s beschikbaar  vanaf de diagnose dementie en is een aparte aanspraak in de zorgverzekering. 

Vilans heeft een overzicht opgesteld van de beschikbare technologie voor thuiswonende mensen met dementie. Dit overzicht uit 2016 geeft aan welke technologie u kunt inzetten bij welke fase. Tevens staat in het overzicht voor wie de technologie van belang is: de persoon met dementie zelf, de mantelzorg en/of de professionele zorgverlener.

Bekijk en download het overzicht

Voorkant:

Voorkant van het overzicht

Achterkant:

Download het Overzicht technologie, Hulpmiddel bij Dementie (pdf. Vilans, januari 2016) met handige links.
Of download een printvriendelijke versie (pdf. Vilans, januari 2016).

Aan de achterzijde van het overzicht staat een toelichting over de gebruikte technologieën. In dit webdossier vindt u per technologie verdere informatie.

Heeft u vragen?

U kunt een beroep doen op de Vilans-medewerkers betrokken bij de Kenniscirkel Domotica. Voor zorgorganisaties zonder een abonnement op de Kenniscirkel Domotica van Vilans is dit beperkt. Organisaties met een abonnement kunnen een beroep doen op kennis op maat als onderdeel van het abonnement en hebben toegang tot het besloten deel van deze website. Op het besloten deel staat een uitgebreide versie van dit webdossier.

Deze medewerkers van Vilans zijn betrokken bij de Kenniscirkel Domotica en meer specifiek deskundig op het terrein van technologie voor thuiswonende mensen met dementie:

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.