Elektronische sleutelkluis of elektronisch slot

U bevindt zich hier: Home | Dementie thuis | Dossier Dementie thuiswonen | Elektronische sleutelkluis of elektronisch slot

Elektronische sleutelkluis of elektronisch slot

Zowel bij de actieve personenalarmering als de opvolgende geavanceerde bewaking (leefstijlmonitoring met uitbreiding) is het van belang dat professionele zorgverlening snel de woning in kan, als professionele zorgverlening een rol heeft in deze zogenoemde alarmopvolging.

In het stadium van gevorderde dementie kan het zo zijn dat regulier zorgverlening aan huis komt, maar de persoon met dementie niet meer in staat is om (altijd) de deur open te doen. Of er is een fysieke reden die dit niet mogelijk maakt in combinatie met eerdere stadia van dementie. Ook dan is er een voorziening noodzakelijk waarmee de zorgverlening zich toegang kan verschaffen tot de woning.

Vooral door de professionele alarmopvolging bij de personenalarmering speelt met name bij de grotere organisaties voor thuiszorg het zogenoemde sleutelprobleem: er zijn grote aantallen sleutels en er zijn ook meerdere zorgmedewerkers die gedurende 24 uur / 7 dagen per week ingezet kunnen worden voor de alarmopvolging.

De tot nu toe meest gebruikte oplossing is de sleutelkluis: Het opbergen van een sleutel van de voordeur in een kluisje dat men een pincode moet worden geopend. Bij alarmopvolging wordt de pincode van het kluisje door de centralist doorgegeven naar de zorgmedewerker.

Nadelen

Er zitten wel de nodige nadelen aan een sleutelkluis (met pincode):

  • Het is  aan de buitenkant zichtbaar is, waardoor het ook voor anderen zichtbaar is dat er een kwetsbare oudere woont.
  • Alle sleutelkluisjes met pincode die nu in gebruik zijn via de thuiszorg voldoen niet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen, op één uitzondering na (2019). Uitgangspunt hiervoor is het voldoen aan minimaal SKG ** (twee sterren). Meer concreet: de sleutelkluisjes met pincode zijn binnen 20 seconden open te breken.
    De sleutelkluisjes zijn onder andere doelwit van inbrekers, die zich hierop specialiseren en van regio naar regio gaan. Een regio waar via de zorg relatief veel sleutelkluisjes worden toegepast, wordt dan doelwit.
  • Een ander nadeel is dat pincodes in bezit komen van bijvoorbeeld tijdelijke medewerkers, die na beëindiging van hun dienstverband er gebruik van kunnen maken. Dit is alleen te ondervangen door telkens de pincode te vervangen.
    Ook woningcorporaties, als verhuurders van sociale huurwoningen, zijn er in het algemeen niet blij mee. In verband met de voornoemde aantrekking van inbrekers, maar ook omdat verschillende zorgaanbieders verschillende sleutelkluisjes aanbrengen bij een appartementencomplex.

Vandaar dat gekeken wordt naar alternatieven, waarvan de meest belovende zijn een elektronische sleutelkluis bij de voordeur of een elektronisch slot in de voordeur die een zorgmedewerker door middel van een app op haar smartphone kan openen.

Bij appartementencomplexen zit deze voorziening dan ook bij of op de centrale voordeur. Een zorgverlener die na een melding onderweg is krijgt vanuit de zorgcentrale een (tijdelijke) autorisatie op zijn/haar smartphone. Raakt de smartphone bijvoorbeeld kwijt, dan kan deze autorisatie op afstand worden ingetrokken bij bijvoorbeeld een zorgverlener die regulier bij iemand moet zijn.

Een ander voordeel is dat via beheersoftware is te volgen wie wanneer welke deur met de app heeft geopend. Voor de zorgverlener is ook bij de elektronische sleutelkluis het voordeel dat deze niet meer in de nacht met het licht van een smartphone een pincode hoeft te bedienen.

Meer informatie

De elektronische sleutelkluis heeft voor- en nadelen tegenover het elektronische slot en andersom. Deze voor- en nadelen en de concrete producten worden beschreven in het alleen voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van deze website in het aparte webdossier over de oplossingen voor de sleutelproblematiek.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.