Cameragebruik in de langdurende zorg

U bevindt zich hier: Home | Publicaties | Groepswonen/intramuraal | Cameragebruik in de langdurende zorg

Cameragebruik in de langdurende zorg

Organisaties in de zwaardere intramurale ouderenzorg en gehandicaptenzorg willen aan de slag met cameratechnologie. Het gaat dan vooral om het gebruik van camerabeelden ter controle, nadat de sensoren in de woning een melding maakt. Vaak hangen er standaard camera’s in de gangen.

Cameragebruik bij een calamiteit

Daarnaast vragen zorgorganisaties over de mogelijkheden van camera's in de kamers van bewoners. De wens is om beelden door te krijgen als er een calamiteit is. Bijvoorbeeld als een sensor een melding geeft. Maar de camera's worden zelf ook als sensor gebruikt.  Deze ‘slimme camera’s’ of camera’s met beeldinterpretatie monitoren de situatie continu.

Tot slot de vraag of men een camera mag plaatsen in de gemeenschappelijke woonkamer, om op afstand te monitoren.

Onderzoek Vilans naar cameragebruik

Vilans onderzocht deze vraagstukken en stelde de volgende vragen:

  1. Zijn toezichthoudende camera's toegestaan in de intramurale zorg? En zo ja, onder welke voorwaarden?
  2. Hoe verhouden de hiervoor beschreven toepassingen van cameratechnologie zich tot de Wet Zorg en Dwang, die op dit moment als wetsvoorstel in de Eerste Kamer ligt?  Het betreft hier het omgaan met onvrijwillige zorg bij mensen met PG-problematiek of een ernstige verstandelijke beperking, die niet meer wilsbekwaam zijn.
  3. Wat heeft de voorkeur als het gaat om weergave van de camerabeelden, vooral in relatie tot het voorgaande vraagstuk?
    Hierbij is specifieke aandacht nodig voor camera’s (met beeldinterpretatie) waarbij de beelden zodanig zijn bewerkt dat men niet direct een bepaalde persoon op de beelden kan herkennen.
  4. Hoe dient het gebruik of juist het niet-gebruiken van camerabeelden geïmplementeerd te zijn in het dagelijkse zorgproces? Dit voor zowel PG ouderenzorg, somatische ouderenzorg als gehandicaptenzorg.
  5. Wat is de aanbevolen werkwijze ten aanzien van het opslaan van camerabeelden?

Benieuwd naar de resultaten? Het volledige rapport van december 2014 vindt u in het besloten deel van deze website.
Download de samenvatting (pdf, september 2015).

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.