App goed alternatief voor sleutelproblemen thuiszorg

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | App goed alternatief voor sleutelproblemen thuiszorg

App goed alternatief voor sleutelproblemen thuiszorg

30 januari 2015

Veel (thuis)zorgorganisaties maken gebruik van sleutelkluizen. Afgelopen jaar zijn deze kluizen negatief in het nieuws gekomen door woninginbraken waarbij de kluizen werden gekraakt. Sinds vorig jaar is er een groei aan smartphone applicaties die een elektronisch slot in de voordeur kunnen openen. De recent ontwikkelde applicaties bieden nieuwe functionaliteiten waardoor deze steeds vaker een goed alternatief bieden voor de sleutelproblemen waar de sleutelkluizen tot nu toe voor gebruikt worden.

Woninginbraken: gekraakte sleutelkluizen

Dit nieuwsitem gaat over de woninginbraken door het kraken van sleutelkluizen (NOS-journaal, 30 juli 2014, vanaf 16m04).

En ook onderstaand item Sleutelkluizen populair bij inbrekers van omroep Gelderland, 31 jan. 2014

Bekijk hier de video 'Oplossing sleutelproblemen'

video Oplossing sleutelproblemen

Download onze video:

Video in youtube
Video in MP4
Video in mwv
Ondertitels

Sleutelproblemen thuiszorg

Circa 2 tot 3% van de zelfstandig wonende ouderen huurt personenalarmering. Thuiszorgorganisaties bieden professionele alarmopvolging voor als de cliënt zelf onvoldoende contacten in zijn netwerk heeft voor alarmopvolging. Een (thuis)zorgmedewerker die wordt opgeroepen moet snel de woning binnen kunnen, maar degene die op de alarmknop heeft gedrukt kan door een noodsituatie, een valpartij bijvoorbeeld, niet in staat zijn om de deur te openen. Bijkomende complicatie is dat veel ouderen in appartementencomplexen met een afgesloten centrale toegang wonen: een dubbele barrière. Naast de gebruikers van personenalarmering met een mogelijke vraag naar acute onplanbare zorg, zijn er ook gebruikers met planbare zorg die niet zelf de deur kunnen openen. De thuiszorg kreeg te maken met zulke grote aantallen dat een probleem ontstond in het sleutelbeheer.

App is beter alternatief voor sleutelkluis

sleutelkluis thuiszorgTot voor kort was een sleutelkluis de meest gebruikte oplossing. Een sleutelkluis is een kastje bij de voordeur die met een pincode/cijferslot geopend kan worden. Sleutelkluizen hebben voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is de lage kostprijs, het belangrijkste nadeel is het stigmatiserende karakter: het is zichtbaar aan de buitenkant van de woning. Ook woningcorporaties zijn soms minder gelukkig met deze oplossing, omdat het gepaard kan gaan met een clustering van sleutelkluizen bij de centrale toegang als er sprake is van verschillende zorgleveranciers in één complex. De recente inbraken deden de discussie over sleutelkluizen opnieuw oplaaien. Dat  sleutelkluizen niet altijd een ideale oplossing zijn, was echter vanaf het begin bekend. Maar tot voor kort waren er nauwelijks alternatieven beschikbaar. 

Vergelijking smartphone-applicaties die deuren opent

Sinds eind vorige jaar zijn er meerdere apps op de markt die naast sleutelkluizen een oplossing kunnen bieden bij sleutelproblemen. Bij deze apps hoort ook beheersoftware, waarmee de zogenoemde autorisaties overzichtelijk kunnen worden bijgehouden. Daarnaast is te zien wie welke deur heeft geopend en wanneer. De applicaties bieden meestal ook een oplossing voor het openen van de centrale toegang in een appartementencomplex. Daarvoor is wel nodig een koppeling te maken met de systemen die worden gebruikt voor toegangscontrole. De verschillende oplossingen bieden elk hun eigen voor- en nadelen, waardoor het voor thuisorganisaties niet altijd een makkelijke afweging is voor welke oplossing ze moeten kiezen. Op deze website is in het ledendeel een webdossier te vinden waarin de apps op een aantal kenmerken worden vergeleken. Daarnaast biedt de website een overzicht van pilots en de hoofdlijnen van de business case om dit als zorgorganisatie te kunnen aanbieden als alternatief voor de sleutelkluis.

Onafhankelijke voorlichting sleutel-apps en andere domotica

Het besloten deel van de website domoticawonenenzorgen.nl biedt naast productinformatie over oplossingen voor sleutelproblemen, informatie over andere nieuwe producten op het gebied van domotica en zorg op afstand. Heeft uw organisatie een abonnement op de Kenniscirkel domotica? Dan heeft u met uw collega’s onbeperkt toegang tot alle dossiers met productvergelijkingen, pilot projecten en business cases.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.