Whitepaper - Inzicht in leefpatroon met leefstijlmonitoring

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Whitepaper - Inzicht in leefpatroon met leefstijlmonitoring

Whitepaper - Inzicht in leefpatroon met leefstijlmonitoring

30 november 2017

In november 2017 heeft Vilans de whitepaper ‘Leefstijlmonitoring’ uitgebracht. Deze laat de meerwaarde en mogelijkheden zien van leefstijlmonitoring voor cliënten, hun mantelzorgers en zorgprofessionals.

Download de whitepaper

Whitepaper - Inzicht in leefpatroon met leefstijlmonitoring

Sensoren op veelgebruikte plekken in de woning

Leefstijlmonitoring wordt vooral gebruikt bij ouderen die alleen wonen, omdat het fijn is om deze groep in de gaten te kunnen houden. Leefstijlmonitoring geeft informatie over het dagelijkse leefpatroon van een cliënt door een netwerk van bewegingssensoren op veelgebruikte plekken in de woning. De sensoren halen informatie op die naar een computer wordt gestuurd. Vervolgens kan een mantelzorger of zorgmedewerker deze informatie lezen.

Ervaringen met leefstijlmonitoring

Van 2015 tot 2017 onderzochten wij de ervaringen bij gebruik van leefstijlmonitoring. Daarvoor zet Vilans het in bij thuiswonende mensen met dementie en bij mensen met een verstandelijke beperking. De zorgmedewerkers en mantelzorgers hebben vervolgens verteld hoe zij dat hebben ervaren. In de whitepaper vindt u de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Daarnaast staan ze stil bij financiering, implementatie en ethische kanttekeningen.

Inzicht in dagelijks leefpatroon stelt gerust

De meeste gebruikers vonden leefstijlmonitoring een goed hulpmiddel om een cliënt in de gaten te houden, zonder daarbij teveel van hem te weten, zoals het geval zou zijn bij bijvoorbeeld camera’s. Veel mantelzorgers van mensen met dementie vonden de ondersteuning die leefstijlmonitoring biedt prettig. De informatie kon hun geruststellen en liet ook zien of iemand nog alleen kon wonen of niet.

Zonder camera’s toch inzicht

De whitepaper is aangekleed met quotes van mantelzorgers en zorgprofessionals. Zo zegt Martie Boersma, beleidsadviseur van ZuidOostZorg: ‘Zonder inzet van camera’s, met respect voor privacy van de bewoner, toch inzicht in het actuele leefpatroon van de alleenwonende. Betrokkenen stemmen op deze manier samen beter af welke zorg wordt ingezet. Je creëert gezamenlijke betrokkenheid op basis van objectieve informatie.’

Leefstijlmonitoring is niet voor alle situaties geschikt, blijkt uit de onderzoeksresultaten. In de whitepaper leest u wanneer leefstijlmonitoring wel en beter niet ingezet kan worden.

Op pagina 2 van de whitepaper leest u een handige samenvatting.

Samen programmeren en innoveren

De whitepaper is onderdeel van het project ‘Langer Zelfstandig Verantwoord Wonen’. Dit project kwam tot stand, doordat Vilans aan zorgprofessionals heeft gevraagd wat hun ideeën voor 2017 waren. Een manier van werken die ‘Samen programmeren en innoveren’ heet.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.