Snel inzicht in technologische mogelijkheden

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Snel inzicht in technologische mogelijkheden

Snel inzicht in technologische mogelijkheden

17 mei 2017

'Het leek me vooral interessant, een leuke afwisseling op het normale werk', vertelt huisarts Wouter Bisseling. Hij werkte mee aan Technologische toekomst van de zorg, het project van Vilans waarbinnen zorgprofessionals digitale oplossingen uittesten. Hij ziet het vrijblijvend experimenteren met technologische middelen als een mooie kans. 'Er zijn veel digitale mogelijkheden om het werk makkelijker te maken, waar we eigenlijk nooit over nadenken. Door mee te doen aan deze experimenten, sta je actief stil bij wat er allemaal kan.'

snel inzicht in technologie om werk makkelijker te maken

De digitale revolutie binnen zorgland is een feit. Er zijn drones die AED’s rondbrengen, virtual reality wordt ingezet in therapie en domotica zijn de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat een groot deel van alle eHealth-ontwikkelingen aan zorgprofessionals voorbij. Het is namelijk makkelijk om te verdwalen in het woud van nieuwe oplossingen. Lang niet altijd is inzichtelijk of een product echt meerwaarde biedt, of alleen handig lijkt op papier. 'Uit gewoonte grijp je dan naar bekende oplossingen. Je dagen zitten nu eenmaal vol en er is geen tijd om je overal in te verdiepen', weet Bisseling. 'Dat is geen onwil. Sterker nog, je wilt juist dat je werk interessant en uitdagend blijft. Wij grepen de experimenten daarom aan als een stimulans, een handige manier om onszelf te prikkelen.'

‘Omdat vernieuwing vaak niet vanzelf komt, heb je een impuls nodig.’

Opbrengt testen technologie

'Ons team heeft nu 2 producten uitgeprobeerd: een virtualrealitybril en een online platform rondom specifieke patiënten. Over dat laatste product, HalloZorg, was ik erg enthousiast. In de app staan de patiënt, diens familieleden, huisarts, thuiszorgmedewerkers, apotheker en andere zorgverleners direct met elkaar in contact. We hebben het gebruikt in de zorg voor 2 patiënten en dat beviel goed. Mocht er nog eens een patiënt komen met een groot zorgnetwerk, dan overweeg ik serieus het product opnieuw in te zetten. Met de VR-bril had ik zelf wat minder omdat ik weinig toepassingsmogelijkheden zag voor onze praktijk. Maar dat is het mooie: de experimenten duren kort, dus je bent er weinig tijd mee kwijt. Ik zou al met al zeker nog eens meedoen.'

Ontwikkel een visie op technologie met de challenge

Bisseling deed mee aan het traject van Technologische toekomst in de zorg. Inmiddels is binnen het project een challenge ontstaan, waarin deelnemers in 6 weken een visie ontwikkelen op technologie binnen hun organisatie. Het daadwerkelijke testen maakt onderdeel uit van de challenge en duurt 1 tot 2 weken. In de andere weken komen vragen aan bod als: wat willen we met technologie? Waar hebben we behoefte aan en welke impact willen we bereiken? De challenge bevat ook inspirerende toekomstscenario’s om de digitale mogelijkheden verder te onderzoeken.

Ook meedoen met de online challenge Technologische toekomst van de zorg? Deelnemen is gratis en kan op ieder gewenst moment. Kijk op techtoekomst.vilans.nl.    

Meerwaarde eHealth

eHealth heeft het meeste effect als ze geïntegreerd wordt in het zorgproces. Vilans kan helpen bij het maken van een verantwoorde keuze, een plan aanpak en een businesscase. Samen met u én met eindgebruikers gaan ze op zoek naar de best passende technologische oplossing voor uw organisatie.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.