Vivago CARE watch

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Vivago CARE watch

Vivago CARE watch

Het Vivago-systeem van een Finse producent is al aanzienlijk langer op de markt dan de systemen van bijvoorbeeld Sensara, Livind en Tunstall ADLife. Ondanks zijn 'relatieve' ouderdom is het nog steeds uniek in zijn vormgeving en functionaliteit. Het vertegenwoordigt naast de leefstijlmonitoring via een sensorennetwerk in de woning een andere mogelijkheid om specifiek de slaap te monitoren. Het is niet gebaseerd op een sensorennetwerk met een analyserend computerprogramma, maar op een horloge ('smartwatch'), de Vivago CARE watch, met ingebouwde sensoren en uitgebreide uitlees- en analyserende software.

Dit Vivago-systeem wordt inmiddels door diverse zorgorganisaties structureel gebruikt op beperkte schaal. Dit met name in de gehandicaptenzorg om cliënten tijdelijk te monitoren. Het Vivago-systeem heeft ook de status van 'bewezen technologie' (minimaal een jaar gebruikt is in de zorgpraktijk, met positief evaluatieonderzoek).

Polshorloge

Een functionaliteit van het Vivago-systeem is het volgen van met name het slaap-waakritme van de cliënt. Een aanvullende functionaliteit is bijvoorbeeld dwaaldetectie. Hierbij moet een polshorloge gedragen worden. Dit is het belangrijkste verschil met alle andere hier opgenomen systemen: hierbij hoeft door de cliënt geen technologie gedragen te worden.

In de gehandicaptenzorg wordt het inmiddels ook door diverse organisaties toegepast voor detectie van epilepsie in een pilot setting. De reden is dat de sensoren in bed die tot nu toe gebruikt worden voor epilepsie-detectie niet voldoende betrouwbaar zijn gebleken: er worden tonische-clonische aanvallen gemist. Het Vivago-horloge is daarvoor een mogelijk alternatief, hoewel er inmiddels andere specifieke producten zijn, die bijvoorbeeld gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek door Kempenhaeghe Kenniscentrum voor Epilepsie. Bovendien blijkt uit een casus-beschrijving van Vivago zelf, dat de cliënt het horloge om de enkel moest dragen omdat de aanval in zijn geval beter via de benen te detecteren was.

Op de Nederlandse markt

Het Vivago-systeem is al sinds circa 2002 op de Nederlandse markt, maar heeft in de loop van de jaren veel verschillende aanbieders gekend. De meest recente was Van Dorp Zorg en Welzijn, maar dit bedrijfsonderdeel bestaat niet meer.

Nu heeft het Finse bedrijf Vivago Oy een agent in Nederland en vier bedrijven die het in de Nederland op de markt brengen. Eén daarvan is het bedrijf SafeLinq (per juni 2016 is het Vivago-product nog niet zichtbaar op de website van SafeLinQ).

Meer informatie

Binnenkort is meer informatie te vinden op de website van vivago Nederland. Een korte samenvatting van de belangrijkste (Engelstalige) materialen:

Casusbeschrijving Lisa

Lisa is een kwetsbare oudere met dementie. In de loop van het dementieproces is er sprake van een verstoord slaap-waakritme. Via de wekelijkse monitoring en een actieve notificatie vanuit het systeem wordt de zorg hierop attent gemaakt. Er volgt een activeringsprogramma. Een half jaar later is in de grafieken te zien dat het dag-nacht ritme is verbeterd.

Opmerking: de systemen voor leefstijlmonitoring op basis van een sensorennetwerk hebben een breder spectrum van monitoring, dat niet via een horloge gevolgd kan worden. Naast het slaap-waakritme ook het kunnen monitoren van het toiletbezoek, activiteit in de keuken en de snelheid van lopen in de woning. Tevens is de monitoring moeilijk tot niet te interpreteren door mantelzorgers, terwijl de projecten met Livind en Sensara bij mensen met dementie een belangrijke rol voor de mantelzorg laten zien. Lees de volledige, Engelstalige case-study (pdf).

Casusbeschrijving Ann

Ann heeft diabetes en is in haar slaap bewusteloos geraakt. De Vivago Care watch detecteert dit door een laag-activiteitsalarm. In de volgende nachten slaapt ze onrustig, hetgeen te zien is in haar activiteitenpatroon. Lees de volledige, Engelstalige case-study (pdf).

Casusbeschrijving Jack

Jack heeft de Ziekte van Parkinson. In de grafieken is te zien dat na een medicatiewijziging het niveau van activiteiten gedurende de dag is verhoogd en het aantal slaapmomenten overdag is gedaald. Lees de volledige, Engelstalige case-study (pdf).

Casusbeschrijving George

George heeft een bipolaire stoornis. In de grafieken is goed het verschil te zien tussen de manische en de depressieve fase. Lees de volledige, Engelstalige case-study (pdf).

Casusbeschrijving epilepsie detectie

Bekijk de Engelstalige presentatie (pdf)

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.