Toepassing van Sensara in de regio Nijmegen

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Sensara: leefstijlmonitoring en geavanceerde bewaking | Toepassing van Sensara in de regio Nijmegen

Toepassing van Sensara in de regio Nijmegen

ZZG Zorggroep bij cliënten met een Volledig Pakket Thuis

Op initiatie van Vilans is in 2016 een - klein - project uitgevoerd met het Sensara-systeem bij ZZG Zorggroep. De directe aanleiding hiervoor was een adviestraject voor de toepassing van het Volledig Pakket Thuis door ZZG Zorggroep. Door Vilans is een evaluatie onderzoek uitgevoerd. Deze pilot is in juli 2016 afgerond. Op basis van de resultaten van de pilot heeft ZZG Zorggroep besloten tot structurele toepassing, overigens niet alleen binnen het Volledig Pakket Thuis. Hiernaar is vervolg onderzoek gedaan door een student van de Hogeschool van Utrecht onder begeleiding van Vilans.

Voor wie is het Volledig Pakket Thuis?

Een Volledig Pakket Thuis is bedoeld voor mensen die door het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ) een indicatie voor opname toegewezen hebben gekregen, maar die toch nog (langer) thuis willen blijven wonen. Het gaat dan meestal om mensen met een ZorgProfiel 4 (voorheen ZorgZwaartePakket, ZZP) conform de Wet Langdurende Zorg, waarbij met de transitie van de langdurende zorg de zorgzwaartepakketten 1 tot en met 3 inmiddels zijn verdwenen.

Een voorwaarde voor een Volledig Pakket Thuis is het kunnen borgen van de cliëntveiligheid. Dit is nogal lastig bij echt thuiswonenden, omdat tegelijkertijd de Wet Langdurende Zorg spreekt van de noodzaak van 24-uurs zorg in de nabijheid als een grondslag voor een indicatie onder de WLZ. Tevens is de aanduiding van Zorgprofiel 4: beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging.

Zorg op afstand

Om toch invulling te kunnen geven aan het Volledig Pakket Thuis zocht ZZG Zorggroep een oplossing in de sfeer van domotica / zorg op afstand. Ook omdat deze zorgorganisatie hier veel ervaring mee heeft. Van de systemen beschikbaar op de Nederlandse markt per medio 2015 heeft Vilans in deze setting het systeem Sensara geadviseerd. Dit systeem beschikt namelijk in een uitbreidingsset over software voor geavanceerde bewaking (passieve alarmering) de hele woning dekkend en met garanties op de reactietermijnen overdag en in de avond naast een basispakket leefstijlmonitoring. Het alternatief Livind heeft dit niet.

Het project omvatte de toepassing van uiteindelijk 6 systemen Sensara in de versie die nu Sensara care wordt genoemd gedurende 5-6 maanden bij 6 cliënten van ZZG Zorggroep in Wychen (bij Nijmegen) eind 2015 - juni 2016. Dit is begeleid door een evaluatieonderzoek vanuit Vilans. Dit onderzoek sluit inhoudelijk aan bij het onderzoek voor het project in de regio Baarn-Soest (ook Sensara) en het grotere project Leefstijlmonitoring in de zorg in Friesland met het Livind-systeem.

Voor ZZG Zorggroep diende dit project de meerwaarde van de toepassing van deze technologie en het Sensara-systeem in het bijzonder in relatie tot het Volledig Pakket Thuis aan te tonen. Bij een positieve evaluatie zou deze technologie/dit systeem geïntegreerd worden in het aanbod Volledig Pakket Thuis van ZZG Zorggroep. Nog voordat het onderzoek was afgerond heeft ZZG Zorggroep besloten tot een opschaling binnen de setting van het Volledig Pakket Thuis en de zorgverzekeringswet vanaf 1 september 2016. Per juni 2017 is het aantal actieve gebruikers 40.


 

Download hier het onderzoeksrapport ’Zelfredzaamheid door Zorg op Afstand, Leefstijlmonitoring met het Sensara systeem bij ZZG zorggroep binnen het Volledig Pakket Thuis van de Wet langdurige zorg’, (pdf, Vilans, oktober 2016)

In het voor geabonneerde organisatie toegankelijke deel van deze website is een   vervolgonderzoek tijdens de opschaling opgenomen.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.