Leefstijlmonitoring Livind

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Livind Leefstijlmonitoring

Leefstijlmonitoring Livind

In Noord-Limburg werkte de zorgorganisatie Proteion als eerste en enige in Nederland al vanaf 2008 met een systeem voor leefstijlmonitoring: het Amerikaanse Quiet Care-systeem. In 2012 werd dit van de Nederlandse markt afgehaald, waarna Proteion op zoek moest naar een alternatief. In een pilot van 2 keer 5 woningen is een Frans systeem en het Nederlandse Livind-systeem tegenover elkaar gezet. Men heeft gekozen voor Livind, waarvan eind 2015 circa 80 systemen in gebruik waren bij Proteion en de naburige zorgorganisaties Land van Horne en De Zorggroep. Lees meer bij toepassing van Livind, via Proteion en andere, regio Noord-Limburg.

Inmiddels is dit systeem op meerdere plekken in gebruik (geweest). Onder andere in Friesland in het kader van een opschalingsproject in de periode 2015 – 2016 met onderzoek en businesscase door Vilans. Zie toepassing in Friesland.

Status van het systeem

De ontwikkeling van het Livind-systeem is rond 2005 gestart door het bedrijf Innoviting, waarbij is geput uit de ervaringen van Hogeschool van Amsterdam met slimme sensortechnologie in de zorg met pilots op de locatie Naarderheem te Naarden van de Vivium Zorggroep. De volledige rechten zijn overgegaan naar het bedrijf Adesys, dat onder andere actief is met bewakingstechnologie in de veeteelt.

Begin 2017 heeft het Adesys het Livind-systeem verkocht aan OpenXS. OpenXS is een producent/leverancier van domotica-technologie voor onder andere de intramurale toezichthoudende domotica. Men is al geruime tijd toeleverancier van de systeemintegrator Avics. Het is vooral deze laatste partij die het Livind-systeem op de markt zal brengen.

Let op: op de website van OpenXS staat de ‘’Smart Lifestyle Sensor’’ en dat is niet het Livind-systeem: dit is een nieuwe (vanaf 2017) door OpenXS ontwikkelde sensor, die alle sensortechnologie voor één bepaald vertrek (de woonkamer) combineert in één behuizing.
Meer informatie over de Smart Lifestyle Sensor van OpenXS.


Het Livind-systeem heeft daarentegen – overeenkomstig andere systemen voor leefstijlmonitoring – een verspreid sensorennetwerk, de hele woning dekkend. Dus ook in andere vertrekken dan alleen de woonkamer.

Bekend is dat OpenXS het Livind-systeem wil gaan integreren met deze Smart Lifestyle Sensor. Ook: vanaf september 2015 werd het Livind-systeem ook direct aan mantelzorgers aangeboden. Met de overname door OpenXS is deze mogelijkheid van de website van Livind verdwenen.

Het Livind-systeem wordt per juni 2017 bij, via de volgende zorgorganisaties structureel toegepast:

 • Proteion
 • De Zorggroep (een collega organisatie van Proteion in Noord-Limburg)
 • Topaz
 • Evean

Hoe werkt het Livind-systeem?

Het Livind-systeem is een systeem voor in principe alleen leefstijlmonitoring. Begin 2015 is een versie 2.0 op de markt gekomen. In het dagelijks gebruik omvat het gemiddeld 7 sensoren, waarbij versie 2.0 ongelimiteerd is in het aantal aan te sluiten sensoren.

Er kunnen 4 ADL-aspecten gevolgd worden, trend-observatie:

 • In bed liggen
 • Tijd buiten de woning
 • Activiteit binnen de woning
 • Toiletbezoek, dit gespiltst in gebruik overdag/’s avonds en in de nacht
 • Vanaf versie 2.0 ook de mogelijkheid van trend-observatie per vertrek

Monitoring dagelijks leefpatroon

Via de webinterface (zie presentatie) wordt de zorgmedewerker of casemanager opmerkzaam gemaakt op belangrijke afwijkingen van het normale dagelijks leefpatroon via oranje en rode markeringen op een cliëntoverzicht.

Het omvat wel de volgende realtime monitoring. Dat wil zeggen dat de zorgmedewerker/casemanager en/of de mantelzorg een specifieke melding krijgt:

 • als een buitendeur open staat (zowel voor- als achterdeur, mits hier sensoren opzitten) 
 • bij inactiviteit

Bij het laatste is dus géén sprake van een gegarandeerde reactie binnen een bepaald tijdsbestek de hele woning dekkend. Het is een systeem primair voor leefstijlmonitoring: het kunnen volgen van langzame verandering in het dagelijks leefpatroon bij een degeneratieve ziekte als dementie of de Ziekte van Parkinson.

Geen zelflerende software

Het systeem kent geen zelflerende software: in de eerste weken wordt het normale dagelijks leefpatroon niet door de software vastgelegd, zoals dat bij Sensara wel het geval is. In de software zijn een aantal drempelwaarden voor de te monitoren aspecten vastgelegd (zogenoemde default waarden). Na circa 2 weken vult de zorgmedewerker of de mantelzorg een vragenlijst in. Deze vragenlijst wordt automatisch verwerkt door het systeem, waarmee bepaalde instellingen kunnen wijzigen en aangepast aan het daadwerkelijk dagelijks leefpatroon van de cliënt. Op deze manier kan de gebruiker deze instellingen later nog veranderen, wat bij zelflerende software niet mogelijk is.

Bewezen technologie

De leefstijlmonitoring van Livind heeft de status van bewezen technologie: minimaal 1 jaar toegepast in de praktijk van de zorg met een positief evaluatie onderzoek(en). Dit op basis van evaluatieonderzoeken in Noord-Limburg (Hogeschool Zuyd) en in Friesland in het kader van een project in 2015 – 2016 (onderzoek door Vilans). Zie bijvoorbeeld het Vilans-onderzoek voor bepaalde kritiekpunten op het systeem.

Voor de genoemde evaluatieonderzoeken: zie

De status van bewezen technologie geldt niet voor de Smart Lifestyle Sensor van OpenXS, het bedrijf dat het Livind-systeem begin 2017 heeft aangekocht. De Smart Lifestyle Sensor is van OpenXS zelf en nieuw vanaf begin 2017 en nog niet in de praktijk van de langdurende zorg onderzocht.

Productinformatie

 • Presentatie Livind-systeem (pdf, nieuwe versie 20 mei 2015)
  Let op: in deze presentatie zijn de schermen te zien van de versie per april 2015. 

Overige technische specificaties

 • Sensorennetwerk niet op basis van een internationale standaard als ZigBee of ZWave.
 • De analyserende software die de signalen van de sensoren verwerkt, functioneert in de cloud. Er is een internet verbinding vereist.
 • Zoals aangegeven werkt leefstijlmonitoring niet bij een twee persoonshuishouden, omdat de software hier moeite mee heeft. De leefstijlmonitoring wordt bij Livind niet automatisch uitgeschakeld als er iemand de woning binnenkomt en weer aangeschakeld bij het verlaten van de woning (bezoekdetectie). In versie 2.0 zijn er wel tijdsvensters (timeframes) in te stellen. Als bijvoorbeeld op een bepaald tijdstip en gedurende een vastgestelde tijdsduur in de avond of nacht geplande thuiszorg plaatsvindt, kan op dat tijdstip de leefstijlmonitoring uitgeschakeld worden.
 • Het Livind systeem kan gekoppeld worden aan de UMO meldcentrale van Verklizan. Dit is een universele alarmcentrale waarop de meeste apparatuur voor actieve personenalarmering aangesloten kan worden. Circa de helft van de organisaties voor personenalarmering (onderdeel van thuiszorg of zelfstandig) heeft een UMO-centrale. Deze koppeling behelst dat de 'rode' meldingen vanuit systeem (mogelijk urgente verandering in het dagelijks leefpatroon of realtime melding van open staan buitendeur, inactiviteit) direct gestuurd kunnen worden naar deze bemenste centrales.
 • Vanaf versie 2.0: het doorzetten van de 'rode' meldingen kan gedurende het etmaal/week naar verschillende adressen gestuurd worden. Bijvoorbeeld overdag naar de zorgprofessional/casemanager en ’s avonds/’s nachts naar een centrale.

Video: leefstijlmonitoring met Livind bij Proteion

In opdracht van Vilans is een video gemaakt van het toepassen van het Livind-systeem voor leefstijlmonitoring bij Proteion.

Let op: in de video wordt versie 1.0 van het scherm voor de zorgmedewerker getoond. Inmiddels is er een versie 2.0.  Zie hiervoor de presentatie van het Livind-systeem (pdf).

Vergelijking met Sensara

In het voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van de website is een systematische vergelijking tussen het Livind-systeem voor leefstijlmonitoring en het Sensara-systeem voor leefstijlmonitoring en geavanceerde bewaking opgenomen

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.