ICT maakt kwetsbare ouderen minder kwetsbaar

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Doorbraakproject in Friesland: effectieve samenwerking met ICT maakt kwetsbare ouderen minder kwetsbaar

ICT maakt kwetsbare ouderen minder kwetsbaar

18 december 2014

De Zorg ontzorgd met ICT, effectieve samenwerking maakt kwetsbare ouderen minder kwetsbaar

De subsidieaanvraag voor het project ‘Leefstijlmonitoring in de Zorg’ is door ZonMw gehonoreerd als onderdeel van het Doorbraakproject ‘Zorg ontzorgd met ICT’. Het doel van de opschaling is om 100 alleenwonende kwetsbare ouderen aantoonbaar langer verantwoord thuis te laten wonen door de inzet van Leefstijlmonitoring.

Doorbraakproject in Friesland

Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen realiseren Doorbraakprojecten met ICT die de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij versnellen. Tijdens de ECP eindejaarssociëteit op dinsdag 16 december in Madurodam reikte Hans Haveman, ambtelijk trekker Zorgende Stad en voorzitter selectiecommissie, de subsidie uit aan ‘Leefstijlmonitoring in de zorg’ met de overhandiging van een symbolische gouden sleutel.Zorg ict domotica "Het binnenhalen van het project betekent een enorme stap voor de landelijke opschaling van leefstijlmonitoring. Het is een zeer dankbaar project, waar wij direct bewezen technologie kunnen inzetten voor kwetsbare dementerende ouderen. Samen met de projectpartners en het eHealth team van Vilans zal ik mij in 2015 nog meer inzetten om eHealth een gemeengoed te maken!" Dr. Henk Herman Nap - senior onderzoeker eHealth, Vilans en adviseur van de Kenniscirkel Domotica.

Foto: Uitreiking gouden sleutels op dinsdag 16 december 2014, in Madurodam. Foto: Sophie Veraart, ECP

Wat is leefstijlmonitoring?

Leefstijl- of leefpatroonmonitoring geeft inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende cliënten. Sensoren in de woning registreren over een langere periode de activiteiten van de cliënt. Mantelzorgers, zorgmedewerkers en/of casemanagers kunnen daardoor gewoontes en veranderingen in het activiteitenpatroon van de cliënt vaststellen. Acute veranderingen kunnen direct worden gemeld aan een zorgmedewerker, bijvoorbeeld als de cliënt ’s nachts gaat dwalen. Leefstijlmonitoring ondersteunt goede en efficiënte zorg en ondersteuning thuis door het dagelijkse levensritme te monitoren en inzichtelijk te maken voor (in)formele zorgverleners en cliënten en is met name waardevol in de zorg voor mensen met dementie. Mensen kunnen met behulp hiervan langer thuis blijven wonen. Lees meer en bekijk film over Leefstijlmonitoring op deze website.

Samenwerking loont

Het project kon snel vorm krijgen door de gemeenschappelijke doelstelling en effectieve samenwerking om die doelstelling te bereiken. De deelnemende partijen aan het project ‘Leefstijlmonitoring in de Zorg’ zijn:

  • Thuiszorg Noorderbreedte, Thuiszorg Het Friese Land, Alliade Zorggroep, Palet, De Friese Wouden, ZuidOostZorg en TinZ netwerk dementie Friesland (hoofdaanvrager)
  • Financiers van zorg: Zorgkantoor Friesland, Gemeente Smallingerland
  • Leveranciers van ICT: Livind (onderdeel van Adésys) & Ditton Care
  • Kenniscentra (tertiaire partners): Vilans, NHL Hogeschool, Smart Homes, Universiteit Utrecht.

Film over leefstijlmonitoring

Leefstijlmonitoring op deze website

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.