Europees project ROSETTA

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Een oorsprong van het Sensara-systeem: Europees project ROSETTA

Europees project ROSETTA

ROSETTA was in de periode 2009-2012 een doorontwikkeling van het systeem voor geavanceerde bewaking UAS (Unattended Autonomous Surveillance), specifiek voor mensen met dementie in de thuissituatie. Het bewakingssysteem UAS signaleert met sensoren in de woning noodsituaties: als een cliënt bijvoorbeeld in de woning is gevallen of de woning heeft verlaten (dwaaldetectie). Deze technologie is ontwikkeld vanaf 2002 door TNO, die het later heeft ondergebracht in het bedrijf Dutch Domotics. Sensara B.V is op haar beurt een volle dochter van Dutch Domotics.

Bij ROSETTA zijn twee elementen aan de UAS-bewaking toegevoegd ter ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers:

  • Geheugenondersteuning voor mensen met nog milde dementie (agenda, fotoboek)
  • Leefstijl- of leefpatroonmonitoring specifiek voor het kunnen volgen van het dementieproces

Ondersteuning mensen met dementie

ROSETTA bood in zijn opzet ondersteuning bij de verschillende fasen van dementie. In de beginfase biedt het geheugenondersteuning. Onderdeel van ROSETTA was een dagagenda in de vorm van een aanraakscherm die in de woning wordt geplaatst. Hetzelfde apparaat bevatte een fotoalbum om mensen makkelijker te herkennen. Een speciale mobiele telefoon gaf de foto’s van familie en bekenden weer. Daarnaast bood ROSETTA leefstijlmonitoring of leefpatroonmonitoring in een eerste vorm.

Video: Ervaringen bij Zorgpalet Baarn-Soest (juni 2012)

Deze video brengt de verschillende functionaliteiten van het Rosetta-systeem in beeld: geheugenondersteuning, leefpatroonmonitoring en alarmering in noodsituaties. Aan het eind van het proefproject bij Zorgpalet Baarn-Soest is deze video gemaakt (juni 2012, duur 10 minuten):

.

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Ontwikkeling van ROSETTA naar Sensara

Het project ROSETTA was een technologie-ontwikkelingstraject dat een looptijd had van drie jaar (1 juni 2009 – 1 juni 2012). In de laatste fase is een pilot met het complete systeem uitgevoerd bij onder andere Zorgpalet Baarn-Soest. De ontwikkeling is gefinancierd vanuit een regeling van de Europese Unie (EU) in samenwerking met een groot aantal nationale overheden. Deze regeling wordt aangeduid als Ambient Assisted Living (AAL).

In de eerste oproep voor deze regeling was ROSETTA het grootste Nederlandse project. Vilans was de initiator voor deze aanvraag en heeft samen met TNO de kar getrokken voor het daadwerkelijk indienen en het samenstellen van een internationaal consortium.

ROSETTA was gericht op het ontwikkelen van technologie ter ondersteuning van mensen met dementie en/of de ziekte van Parkinson en hun steunsysteem (mantelzorger en professionele zorg). Het systeem was bedoeld voor de thuissituatie en gericht op de begeleiding van de verschillende fasen die het dementieproces kent gedurende de - gemiddelde - tijdsduur van circa 7-8 jaar van diagnose tot de dood. Het ging om een combinatie van cognitie ondersteunende technologie (Cognitive Assitive Technology, CAT) en monitoring met sensoren (ambient intelligent technology).

De AAL-regeling stelt als eis dat uiterlijk 3 jaar na afloop van het traject de technologie op de markt wordt gebracht. Per 2015 is een intramurale versie van de UAS-bewakingstechnologie op de markt via Dutch Domotics in samenwerking met ASCOM en is het Sensara-systeem  op de markt voor toepassing in de thuissituatie. Hiermee is ROSETTA grotendeels in een commerciële versie op de markt gebracht. De opzet van Sensara volgt in grote lijn ROSETTA, maar wijkt er ook aanzienlijk van af.

De geïntegreerde geheugenondersteuning voor mensen met nog milde dementie ontbreekt in de opzet van Sensara. Dit zal ook niet meer op de markt worden gebracht, omdat er inmiddels losse applicaties voor zijn.

Download volledige beschrijving

Beschrijving ROSETTA, technologie ontwikkeling voor thuiswonende mensen met dementie (pdf) Vilans, 29 maart 2013.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.