Domotica in de nachtzorg

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Domotica in de nachtzorg

Domotica in de nachtzorg

12 juni 2013

De woonsituatie voor mensen met dementie in de huidige zorgcentra staat onder druk. Het kabinet wil steeds meer ZZP’s extramuraliseren, waardoor kwetsbare ouderen weer meer op zichzelf zijn aangewezen. Vilans heeft samen met zorgorganisatie Opella een alternatief ontwikkeld om aan een grotere groep cliënten verantwoorde nachtzorg te bieden tegen lagere kosten. Deze ouderen kunnen dan in hun zorgappartement blijven wonen. Slim inzetten van domotica is de sleutel.

Met slimme domotica kan een nachtzorgmedewerker de verantwoordelijkheid dragen voor méér dan de gebruikelijke 24 bewoners op een afdeling en kunnen ook bewoners van satellietwoningen die (alleen) ’s nachts zorg nodig hebben, blijven wonen onder de vleugels van een zorgcentrum. De domotica ondersteunt de nachtzorg en het systeem interpreteert de meldingen, waar reguliere domotica vaak ‘valse meldingen’ geeft en de nachtzorgmedewerker onnodig onderweg is.

Keuze van domotica

Niet alle domotica is geschikt voor deze toepassing. Vilans helpt zorgorganisaties bij het opstellen van een programma van eisen, de keuze van een systeem, een businesscase voor inzicht in de kosten en opbrengsten en ondersteuning bij het keuze- en implementatietraject. Vilans biedt:

  • Een functiewijzer voor het opstellen van een programma van eisen Domotica voor een bestaand zorgcentrum. Transformatie naar kern PG-zorg met zwevende zorgwoningen voor PG-zorg als satellieten. 
  • Een systeemwijzer ter ondersteuning van de keuze voor een domoticasysteem. Hierin staan de voor- en nadelen van elk geschikt systeem overzichtelijk bij elkaar.
  • Een business case waarin de kosten van de diverse systemen zijn verwerkt.
  • Ondersteuning bij het keuze- en implementatietraject door Vilans

De systeemwijzer en de business case zijn beschikbaar voor de abonnees van de Kenniscirkel Domotica voor Wonen en Zorg en voor zorgorganisaties die gebruik maken van ondersteuning door Vilans. De invulling van deze ondersteuning is beschreven in de brochure.

Download voor meer informatie de brochure Slim inzetten van domotica biedt perspectief (pdf)

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.