Zorg op afstand of Leefstijlmonitoring?

U bevindt zich hier: Home | Leefstijlmonitoring | Zorg op afstand of Leefstijlmonitoring?

Zorg op afstand of Leefstijlmonitoring?

Wat is het verschil tussen de termen zorg op afstand en leefstijlmonitoring?

Zorg op afstand staat voor ‘het op afstand verlenen van zorg door gebruik te maken van informatie en communicatietechnologie (ICT)’. De zorgverlener en de cliënt zijn niet op dezelfde plek. Bij zorg op afstand gaat het vooral over videocommunicatie (video en beeldscherm). Dit wordt ook wel ‘beeldschermzorg’ genoemd.

Leefstijlmonitoring is een vorm van zorg op afstand. Het wordt vooral gebruikt als ondersteuning voor de zorgverleners en casemanager dementie. Ook steeds meer mantelzorgers maken hier gebruik van. Met leefstijlmonitoring kan men het leefpatroon van de cliënt monitoren.

Welke systemen?

De volgende systemen hebben de status van bewezen technologie:

  • Livind
  • Tunstall ADLife

Bewezen technologie houdt in dat het systeem minimaal 1 jaar in de (zorg)praktijk is gebruikt. Ook moet het evaluatieonderzoek positief zijn. 

Livind is tot nu toe (eind 2015) het meest gebruikte systeem. Tunstall ADLife wordt tot nu toe nauwelijks of niet gebruikt in Nederland en is de laatste jaren ook niet doorontwikkeld. Vandaar dat in dit webdossier meer aandacht is voor het Livind-systeem.

Vilans was tot juli 2016  betrokken bij een implementatieproject in Friesland: via de organisatie voor ketenzorg dementie in Friesland en andere Friese zorgorganisaties. Vilans heeft  hier onder andere het evaluatieonderzoek uitgevoerd.

Een relatief nieuw systeem op de Nederlandse markt is Sensara. Deze heeft per oktober 2016 nog niet de status van bewezen van technologie. Wel zijn er twee projecten via zorgorganisaties met dit systeem geïnitieerd door Vilans naast de 'losse' verkoop aan mantelzorgers: bij ZZG Zorggroep in de regio Nijmegen en bij Lyvore (Baarn-Soest).

Lees meer over de projecten in de pagina’s over de systemen:

Slaapmonitoring

Daarnaast is er nog het Vivago-systeem uit Finland: dit is veel ouder dan de andere systemen en is totaal anders. Er wordt geen gebruik gemaakt van een sensorennetwerk in de woning, maar van een polshorloge. De functionaliteit overlapt wel deels met leefstijlmonitoring: met name het slaappatroon kan gemonitord worden.

Meer informatie voor abonnees

Op het voor geabonneerde organisaties toegankelijke deel van deze website staat een uitgebreide versie van dit webdossier. Neem een abonnement op de kenniscirkel Domotica.

Facebook Twitter LinkedIn

Abonnee worden?

Welke mogelijkheden bieden domotica en waar moet je op letten? De kenniscirkel van Vilans biedt onafhankelijke informatie in de vorm van productvergelijking, voorbeeldprojecten, programma’s van eisen, workshops en tips voor financiering. Persoonlijk en altijd op maat gesneden!

Geïnteresseerd? Lees meer informatie en meld je aan!

domoticawonenzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.